Prezident Miloš Zeman pohrozil šéfce státní kasy Aleně Schillerové vetováním rozpočtu na rok 2022. (Ilustrační foto)

Prezident Miloš Zeman pohrozil ministryni financí Aleně Schillerové (ANO) vetováním rozpočtu na rok 2022. Plánovaný schodek 390 miliard mu nevadí, ale v návrhu mu chybí patřičné úspory a investice. 

Na Twitteru o tom informoval prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

„Prezident republiky se kriticky vyjádřil k návrhu státního rozpočtu na rok 2022, který označil za nedostatečně úsporný a nedostatečně investiční,“ napsal.

Schválený schodek 390 miliard korun mu podle ministryně financí Aleny Schillerové nevadí, pokud bude v rozpočtu dost peněz na investice.

Ovčáček dále doplnil, že Zeman navrhl konkrétní druhy úspor a investic. V případě, že mu nebudou předloženy patřičné pozměňovací návrhy tohoto typu, bude prezident zvažovat vetování rozpočtu.

Schůzky v Lánech se účastnil i premiér Andrej Babiš (ANO).

Babišova vláda schválila v červnu návrh státního rozpočtu ČR na rok 2022, který počítá se schodkem 390 miliard korun.

Celkové výdaje rozpočtu by měly být příští rok 1,876 bilionu korun a příjmy 1,486 bilionu korun.

Jak navíc už dříve upozornila ČT, v návrhu chybí priority vládního kabinetu za více než 20 miliard korun. Jde třeba o zvažovaný růst plateb za státní pojištěnce nebo vyšší přídavky na děti. Naopak je v návrhu zahrnut skoro třímiliardový výnos z digitální daně, kterou ale sněmovna ještě neschválila.

Kabinet musí návrh státního rozpočtu poslat sněmovně do konce září. Začátkem října však budou parlamentní volby. Dá se tak předpokládat, že rozpočet se ještě výrazně pozmění. (pel)

Státní rozpočet 2022: Ministři šli s prosíkem za Schillerovou, aby jim příští rok dala více peněz

Babišova vláda schválila parametry státního rozpočtu na příští rok se schodkem 390 miliard