Salvador se jako první země chystá přijmout bitcoin jako národní platidlo. (Ilustrační foto)

Salvador se chystá jako první země na světě přijmout bitcoin jako oficiální národní měnu. Vláda zdevastované země střední Ameriky hodlá za zavedení bitcoinu utratit 75 milionů USD (1,6 miliardy korun). Každý, kdo se v Salvadoru přihlásí k elektronické peněžence zvané Chivo, obdrží bonus 30 USD.

Chivo je systém, který umožní odhadem 2,5 milionu obyvatel země nakupovat zboží nebo platit za služby americkými dolary nebo bitcoiny.

Prezident Nayib Bukele uvedl, že přijetí bitcoinu může přilákat zahraniční investice, podpoří a zlevní finanční služby a sníží náklady na posílání a přijímání remitencí, tedy peněz, které posílají domů Salvadorci pracující v zahraničí.

Tamní vláda nainstaluje asi 200 výměnných bankomatů. Vyměňovat americké dolary za bitcoiny bude více než 50 poboček místních bank.

Ekonomové nicméně bijí na poplach. Varovali, že nástup bitcoinu vážně ohrožuje ekonomiku země, jejíž hodnota je 26 miliard USD.

V případě, že by se hodnota kryptoměny propadla a spotřebitelé se rozhodli obrátit k „bezpečnému“ americkému dolaru, centrální banka by mohla být donucena utratit devizové rezervy za nákup bitcoinu.

Vláda středoamerické země totiž nemůže tisknout vlastní peníze, protože Salvador se před dvěma desetiletími vzdal domácí měny a zavedl dolary, nyní má ale problémy s jejich získáváním.

Salvador navíc v současnosti jedná s Mezinárodním měnovým fondem (MMF) o programu finanční pomoci 1,3 miliardy USD.
Na cenu kryptoměn negativně působí zásahy regulačních úřadů po celém světě.

Proti virtuálním, nestátním měnám vystupují také orgány EU. Evropský bankovní úřad opakovaně varoval spotřebitele, že neregulované virtuální měny představují velké riziko. (pel)