Protikorupční policie nebude vyšetřovat předražené nákupy zdravotnických pomůcek ministerstvem zdravotnictví během 1. vlny pandemie v roce 2020. (Ilustrační foto)

Policie nebude řešit pochybné nákupy předražených respirátorů, které loni na jaře během nouzového stavu pořídilo ministerstvo zdravotnictví pod vedením Adama Vojtěcha (ANO). Podle kriminalistů stát neutrpěl škodu a s ohledem na ochranu zdraví neexistovaly výhodnější alternativy.

Informoval o tom deník Právo, kterému to potvrdil mluvčí Národní centrály organizovaného zločinu (NCOZ) Jaroslav Ibehej.

Přestože měl resort zdravotnictví na začátku pandemie nabídky koupit respirátor za 85 korun za kus, nakonec ministerstvo pořídilo obličejové masky za 777 korun za kus z Číny.

Podle březnové zprávy Národního kontrolního úřadu (NKÚ) od 1. ledna do 31. srpna 2020 za ochranné pomůcky a materiál ministerstva zdravotnictví a vnitra zaplatila 8,5 miliardy korun včetně dopravy a souvisejících služeb.

NKÚ dále zkritizoval, že stát přípravu na pandemii podcenil, resorty mezi sebou nespolupracovaly a během začátku nouzového stavu na jaře 2020 nakupovaly zdravotnické pomůcky za výrazně rozdílné ceny.

Za nákup zdravotnických pomůcek v první vlně pandemie byl odpovědný tehdejší ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Ten se v minulosti opakovaně bránil, že vláda dělala maximum pro zajištění ochranných pomůcek.

„Závěry vyšetřování ukazují, že opozice na mě a na ministerstvo útočila neprávem,“ uvedl pro Novinky. (pel)

Ministerstvo zdravotnictví v přípravě na pandemii absolutně selhalo, odhalil NKÚ

Pochybné nákupy: Zdravotnictví nakupovalo respirátory za mnohem vyšší ceny než vnitro

Stát nakoupil nekvalitní respirátory za půl miliardy s falešným certifikátem