Ministryně Maláčová místo na vládě seděla na pivě v hospodě s "levičáky" a ještě u toho porušila vládní opatření. (Foto: Twitter Jana Maláčová)

Ministryně práce Jana „Venezuela“ Maláčová (ČSSD) si místo jednání s Babišovým kabinetem zašla na pivo s „nadějemi levičáckého Twitteru” a ještě navíc porušila vládní nařízení. Pochlubila se tím fotografií zveřejněnou na sociální síti. 

Maláčová momentku z venkovního posezení u piva sdílela a bylo jí přitom jedno, kolik lidí sedí u stolu nebo zda dodržují nařízené rozestupy.

Vysloužila si tak kritiku z řad občanů i současných a bývalých politiků.

Vláda v pondělí zvýšila počet osob, které mohou sedět v restauraci. Nově to je šest lidí místo dosavadních čtyř.

Maláčová se následně obhajovala slovy, že v zápalu debaty zapomněla sledovat počet lidí u stolu.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO) uvedl, že je chyba, že ministryně porušuje nařízení vydaná vládou.

„Opatření je platné pro všechny. Viděl jsem to na sociálních sítích. Zaujalo mě, že se to dělo přesně v 19:30, kdy zasedala vláda, kde byli přítomni všichni ministři až na paní Maláčovou. To už je ale její svědomí, jak toto bude zdůvodňovat,“ řekl.

Bývalý poslanec Miroslav Kalousek vyhlásil, že se cítí jako dezorientovaný občan.

„Paní ministryně, Vaše vláda dnes milostivě povolila občanům, že jich u jednoho stolu smí sedět maximálně šest, ne už jenom čtyři. Ve stejný den sedíte u jednoho stolu v mnohem větším počtu. Co tedy doopravdy platí? Děkuji za odpověď, vládou dezorientovaný občan,“ napsal na Twitteru.

Jak připomněly Novinky, nejde přitom o první přešlap. Loni v dubnu se Maláčová spolu s předsedou strany a ministrem vnitra Janem Hamáčkem zúčastnila videokonference z jednání krizového štábu bez roušek. Oba se tehdy za porušení pravidel káli a obratem poslali 10 tisíc korun na charitu. (pel)

Další pivní kauza politika: Jurečka si dal čepované na ulici a ještě se sám naprášil

Kalouska taky načapali: Zašel si na pivo do zavřené hospody. Čeká za to Řád bílého lva

Koronavirový skandál vlády: Ministr Prymula byl přistižen bez roušky v zavřené restauraci