Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek byl přistižen, jak si zašel na pivo v restauraci na pražských Vinohradech, která má však být uzavřena kvůli vládním koronavirovým nařízením. Následně uvedl, že nečekal v restauraci, ale v kapitule a očekává, že bude ohodnocen Řádem bílého lva.

Šéf poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek byl načapán, jak si zašel na pivo v restauraci na pražských Vinohradech, která má však být uzavřena kvůli vládním koronavirovým nařízením. Při čekání na oběd si tam prý odskočil na toaletu a s majitelem vypil jedno pivo. Následně uvedl, že nečekal v restauraci, ale v kapitule a očekává, že bude ohodnocen Řádem bílého lva.

„Nebyl jsem na žádném mejdanu po zavírací hodině. Majitel restaurace je můj dlouholetý přítel, vypil jsem s ním uvnitř restaurace jedno pivo a zase jsem odešel. Byl jsem sám, nikoho jsem neohrozil. Přesto připouštím, že jsem do restaurace vůbec neměl chodit,“ napsal Kalousek na Twitteru.

Politika si v restauraci všimli reportéři Radiožurnálu.

„Byla to chyba, za kterou se omlouvám a která se nebude opakovat. Abych omluvu podpořil i materiálně, věnuji deset tisíc korun na dobročinné účely související s epidemií,“ doplnil.

V rozhovoru pro Radiožurnál nejprve připustil, že při čekání na oběd vypil v restauraci, která jinak měla otevřené výdejní okénko, jedno pivo. Později řekl, že na jídlo nečekal v restauraci, ale v kapitule a očekává, že bude ohodnocen Řádem bílého lva.

Narážel tak na bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymulu (ANO), kterého Kalousek přitom v minulých dnech přitom sám kritizoval.

„Byli si dát do nosu a puberťácké výmluvy nedůvěru jenom zvyšují. Papaláši, kteří si myslí, že pro ně pravidla neplatí,“ napsal tehdy Kalousek na Twitteru.

Prymula přišel o křeslo kvůli koronavirovému skandálu. Před dvěma týdny byl přistižen, když vycházel bez roušky v noci z restaurace na Vyšehradě, která měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená.

Schůzky se účastnil také šéf poslanců ANO Jaroslav Faltýnek a ředitel ostravské fakultní nemocnice Jiří Havrlant. Podle informací ČT byl na místě náměstek Všeobecní zdravotní pojišťovny (VZP) David Šmehlík.

V Česku od 14. října do restaurací, barů a podobných stravovacích zařízení nesmí chodit zákazníci, je možné je obsloužit pouze přes výdejní okénko, které může fungovat do 20. hodiny. (pel)

Koronavirový skandál vlády: Ministr Prymula byl přistižen bez roušky v zavřené restauraci

Noční schůzky v zavřené restauraci se měl údajně účastnit i náměstek VZP Šmehlík