Ministr Prymula byl ve čtvrtek přistižen bez roušky u stolu v zavřené restauraci na jednání s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. (Ilustrační foto)

Ministr zdravotnictví Roman Prymula byl ve středu pozdě v noci přistižen bez roušky u stolu v zavřené restauraci s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. V restauraci na pražském Vyšehradu vyfotil Prymulu deník Blesk. Prymula i restaurace tím porušili vládní protikoronavirové nařízení během nouzového stavu.

Restaurace v Česku jsou kvůli koronavirové pandemii zcela uzavřené od 14. října nařízením vlády z 12. října 2020. Zákazníky mohou obsloužit pouze přes výdejní okénko, ale jen do 20. hodiny.

Prymula do luxusní restaurace dorazil před desátou večerní a odešel z ní kolem půl dvanácté. Na schůzce v salónku restaurace byli celkem 4 lidé.

Ani cestou do přistaveného služebního vládního vozidla však ministr zdravotnictví neměl nasazenou roušku, čímž také porušil vládní protikoronavirové nařízení, jež sám připravil a navrhl vládě.

Opozice žádá Prymulovu rezignaci na ministerskou funkci.

K rezignaci vyzval Prymulu i jeho vládní kolega, ministr vnitra Jan Hamáček, šéf krizového štábu, který je sám nakažený koronavirem.

„Pravidla platí bez pardonu pro všechny. Pan ministr Prymula a pan Faltýnek musí vysvětlit, co pohledávali uprostřed nouzového stavu v restauraci, která má být zavřená. Navíc ignorovat nošení roušky je absolutní výsměch občanům naší republiky, je to jednoznačně neomluvitelné selhání.

Je nemožné, aby vládu a vládní koalici reprezentovali lidé, kteří nerespektují vládní nařízení.

Je to pohrdání vůči tisícům lidí v první linii, kteří pracují v boji proti pandemii a zachraňují naše životy. Ministr Prymula bohužel přišel tímto o veškerou důvěryhodnost jako hlavní tvář boje s pandemií. Jakkoliv je to složité, neboť je nezpochybnitelným odborníkem a hlavním autorem strategie proti covidu, nemůže podle mě pokračovat jako ministr zdravotnictví ČR,“ uvedl Hamáček na sociálních sítích.

„Pane ministře, omluvte se a okamžitě odstupte! Okamžitě, prosím! To je jediný způsob, jak ještě můžete přesvědčit veřejnost, že svá opatření myslíte vážně a že je lidé mají dodržovat,“ napsal předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Tvrdě Prymulu odsoudil i předseda hnutí STAN Vít Rakušan.

„Pamatujete na prasata v Orwellově Farmě zvířat? Přesně tak to je u nás. Všichni jsou si rovni, někdo rovnější. Tihle papaláši nemohou vést dobře náš stát v krizi. Nemají na to ne jen manažersky, ale hlavně morálně.

Důvěra je základ. Bez ní se vládnout nedá. Rezignujte,“ vyzval Vít Rakušan.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš označil Prymulovo jednání za „naprostý výsměch a pohrdání občany“.

Vláda podle něho podobnými „manýry“ ztratí i poslední zbytky důvěry lidí.

A nelze se tomu divit. Absurdní byla i situace na podzim, kdy pan Babiš odmítl jít do karantény, i když seděl v jedné místnosti s covid-pozitivní osobou. Vláda má jít lidem příkladem, ale bohužel dělá přesně pravý opak,“ připomněl Bartoš.

„Denně umírají lidé. Zdravotníci se na pokraji vyčerpání starají o nemocné. Tisíce domácností řeší, z čeho budou vůbec žít. A v takové situaci ministr zdravotnictví poruší všechna myslitelná pravidla. Pane Prymulo, rezignujte,“ deklarovala na sociálních sítích šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Šéf SPD Tomio Okamura vyzval Prymulu k okamžité rezignaci, protože mu prý už lidé nemohou věřit. jeho jednání označil za  „sprosťárnu a neuvěřitelnou aroganci moci“.

Roman Prymula se stal ministrem zdravotnictví v září 2020, když v čele resortu nahradil Adama Vojtěcha.

Prymula: Tolik jsem toho neprovedl

Prymula reagoval s tím, že prý netušil, že se schůzka se šéfem poslanců Jaroslavem Faltýnkem odehrává v zavřené restauraci. Pokud si to veřejnost přeje, je připraven rezignovat.

Ministr Prymula to řekl při rozhovoru s týdeníkem Respekt.

„Myslím, že jsem toho zas tolik neprovedl,” konstatoval ministr.

„Přes ten dvůr jsem roušku neměl, potom jsem si ji v autě vzal,” řekl Prymula, který se také hájí tím, že „nebyl v restauraci, ale jen v salonku“.

Na schůzce byli čtyři lidé. Po dobu jednání většinou byli bez roušek, neboť průběžně docházelo ke konzumaci.

„V momentu, kdy máte na stole nějaký nápoj, tak ty roušky nejsou,” konstatoval Prymula, že po dobu jednání „většinově roušky nebyly”.

Na setkání se prý řešila situace kolem koronaviru a to, jakým způsobem by se měla zlepšit Prymulova komunikace.

Později však ministr Prymula svoje vysvětlení i záměry změnil.

Na tiskové konferenci prohlásil, že žádné opatření neporušil, protože se nescházel přímo v restauraci, nýbrž v soukromých prostorách. Rezignovat z funkce ministra proto nehodlá.

Schůzka, které se vedle Faltýnka a Prymuly účastnil i ředitel Fakultní nemocnice Ostrava Jiří Havrlant, se podle Prymuly uskutečnila v soukromých prostorách vyšehradské kapituly, do které prý ministr pouze přes restauraci prošel.

Jak již dříve avizoval prezident republiky Miloš Zeman, Prymulovi chce letos udělit nejvyšší státní vyznamenání, tedy Řád bílého lva, a to za zvládnutí první vlny koronavirové epidemie v Česku. (sfr)