Evropská komise zamítla žádost o proplacení dotace pro plastikářskou firmu Fatra z holdingu Agrofert zaparkovaného ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Havlíčkovu ministerstvu průmyslu testování Bruselu nevyšlo. Evropská komise zamítla žádost o proplacení dotace pro plastikářskou firmu Fatra z holdingu Agrofert zaparkovaného ve svěřenském fondu premiéra Andreje Babiše (ANO). České úřady se pomocí žádosti snažily otestovat, zda Brusel peníze kvůli Babišovu střetu zájmu skutečně neproplatí.

Informoval o tom server iRozhlas.cz.

Kromě toho má ČR v ruce rozhodnutí o zamítnutí platby, které může napadnout u soudu.

Česko, resp. ministerstvo financí, požádalo Evropskou komisi o proplacení dotace pro zlínskou firmu Fatra z holdingu Agrofert zaparkovaného ve svěřenských fondech premiéra Andreje Babiše letos v červnu.

Ministerstvo průmyslu letos firmě vyplatilo více než půl milionu korun, přestože podle auditu EK podnik na dotaci neměl nárok a čerpal ji neoprávněně. Resort si tak chtěl prý na Bruselu otestovat, jestli peníze nakonec neproplatí.

Jak dříve zjistil iRozhlas, plastikářský podnik Fatra žádal o bezmála 700 tisíc korun. Objevil se ale na seznamu projektů, které podle auditu Evropské komise porušují zákon o střetu zájmů. Koncern tak dotaci čerpal neoprávněně.

Přesto společnost patřící do holdingu Agrofert letos v únoru dostala 547 tisíc korun ze státní kasy.

Proplacení původně „zablokované“ dotace protlačilo ministerstvo průmyslu a obchodu pod vedením Karla Havlíčka (ANO). Ještě loni se na ni vztahovala stopka, kterou na doporučení Evropské komise zavedly vůči Agrofertu české úřady v roce 2018.

Komise nyní podle iRozhlas.cz Česko varovala, že musí projekt zrušit, jinak mu hrozí pozastavení dalších dotací. (pel)


„Evropské dotace“ příjemcům v České republice uhradili zejména daňoví poplatníci z těch členských států Evropské unie, jež jsou tzv. „čistými plátci“, tedy které z peněz získaných zdaněním svých občanů a svých firem odvádějí do rozpočtu EU více prostředků, než z kolik z tohoto rozpočtu čerpají pro svoji potřebu. 

„Čistými plátci“ jsou v EU tyto státy: Německo, Itálie, Velká Británie, Francie, Dánsko, Nizozemsko, Finsko, Rakousko a Švédsko.

Česko požádalo Evropskou komisi o proplacení dotace pro firmu z Babišova Agrofertu

Stát nakonec dotaci pro Agrofert vyplatil. V Bruselu si chce otestovat střet zájmů Babiše

Firmy premiéra Babiše zažalovaly Havlíčkovo ministerstvo kvůli nevyplaceným dotacím