Česko by mohlo poslat Litvě na pomoc s migrací dalších 13,5 milionu korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Česko by mohlo poslat migrantům do Litvy dalších 13,5 milionu korun. Návrh ministerstva vnitra projedná Babišova vláda. Už na konci července ČR poslala pobaltské zemi materiální pomoc ve výši 3,2 milionu korun. 

„Instrumentalizace nelegální migrace a její využívání jako nástroje nátlaku na Evropskou unii je pro ČR nepřijatelná,“ je uvedeno v předkládací zprávě vládě.

Peníze, které hodlá ministerstvo vzít z programu Pomoc na místě, zamíří na výstavbu bariéry na litevsko-běloruských hranicích a na zvýšení ubytovacích kapacit.

Kromě toho budou sloužit jako přímá podpora migrantů a žadatelů o mezinárodní ochranu v zemi.

V posledních týdnech proudí do Litvy z Běloruska tisíce nelegálních běženců. Zadržovací centra v zemi jsou už nyní plná.

Litevská pobřežní stráž letos už zadržela přes 4 tisíce běženců, přičemž za celý loňský rok jich bylo 81.

Litva obviňuje Lukašenkův běloruský režim z toho, že cíleně umožňuje migrantům z Blízkého východu a Afriky přecházet přes společnou hranici jako pomstu za sankce Západu, které Brusel na Bělorusko uvalil za to, že si Minsk letos v květnu vynutil přistání letadla společnosti Ryanair.

Litevská vláda začala na hranici s Běloruskem budovat stovky kilometrů dlouhou bariéru s ostnatým drátem, která má odhadem stát více než 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun).

Česká republika už v červenci poslala materiální pomoc migrantům do Litvy, kterou rovněž uhradilo Ministerstvo vnitra ČR z programu Pomoc na místě.

Šlo o 2 nákladní vozy s materiální humanitární pomocí, zahrnující 20 stanů, 100 skládacích lůžek s matrací, 500 dek, 20 topidel a 500 spacích pytlů v hodnotě 3,2 milionu korun. (pel)

Lukašenko nakázal zašpuntovat hranice před migranty, které do Běloruska vrací Litva

EU odpovídá Lukašenkovi: Pošle až 760 milionů korun Litvě, kam se valí stovky migrantů z Běloruska