Běloruský vůdce Lukašenko nařídil utěsnit hranici před migranty, které tam vrací Litva.

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko nařídil bezpečnostním složkám „uzavřít každý metr hranice, aby ani noha“ nemohla vstoupit na běloruské území ze sousedních zemí na západě a jihu. Chce tak zabránit Litvě, aby do země vracela stovky uprchlíků, kteří tam v posledních týdnech proudí právě z Běloruska.

Minsk podle něj předem varoval sousedy před „důsledky taktiky vyhánění lidí“.

Litva obviňuje Lukašenkův běloruský režim z toho, že cíleně umožňuje migrantům z Blízkého východu a Afriky přecházet přes společnou hranici jako pomstu za sankce Západu, které Brusel na Bělorusko uvalil za to, že si Minsk letos v květnu vynutil přistání letadla společnosti Ryanair.

Kvůli zhoršující se situaci Litvu navštívila eurokomisařka pro vnitřní záležitosti Yves Johanssonová. Odmítla, že by se jednalo o migrační krizi, a situaci popsala jako akt agrese s cílem vyprovokovat EU.

Během své návštěvy v Litvě přislíbila, že do příštího roku EU poskytne Litvě na ochranu hranic 20 až 30 milionů eur (508 až 752 milionů korun).

Lukašenko nedávno pohrozil, že Bělorusko na svých hranicích oslabí kontrolu obchodování s drogami a nelegální migrací. Prohlásil, že Bělorusko na svých hranicích vždy „zastavovalo drogy a migranty“. Nyní však Západu vzkázal, aby „si je užíval a chytal sám“.

Litevští policisté od úterka začali uprchlíky, kteří nelegálně překračují hranice, vracet zpět do Běloruska. (pel)

EU odpovídá Lukašenkovi: Pošle až 760 milionů korun Litvě, kam se valí stovky migrantů z Běloruska

Migranti v Litvě se bouří a nutí držet hladovku i děti. Místní obyvatelé povstali a blokují tábor