EU pošle do Litvy až 760 milionů korun na boj proti stovkám nelegálním migrantům, kteří se tam denně valí z Běloruska. (Ilustrační foto)

Evropská unie (EU) pošle do roku 2022 celkem 20 až 30 milionů eur (přibližně 509 až 760 milionů korun) Litvě na boj proti stovkám nelegálním migrantům, kteří se tam denně valí z Běloruska. V neděli bylo na hranicích zadrženo 287 běženců, což je přibližně třikrát více než za celý loňský rok.

„Je to provokace Lukašenkova režimu. Musíme ukázat, že na území EU není volný vstup. Litva, EU a státy Schengenu musí zabránit ilegálnímu vstupování do této oblasti. Proto my, celá Evropská unie, podporujeme Litvu, aby bránila naší společnou vnější hranici s Běloruskem,“ řekla Ylva Johanssonová, eurokomisařka pro vnitro během návštěvy Vilniusu.

Od začátku letošního roku zadrželi na bělorusko-litevské hranici 3 832 migrantů, přičemž za celý loňský rok jich bylo jen 81.

Více než dvě třetiny příchozích tvoří Iráčané.

Litevská vláda začala na hranici s Běloruskem budovat stovky kilometrů dlouhou bariéru s ostnatým drátem, která má odhadem stát více než 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun).

V posledních týdnech proudí do Litvy z Běloruska tisíce nelegálních běženců. Zadržovací centra v zemi jsou už nyní plná.

Situace se vyostřila kvůli sankcím, které Brusel na Bělorusko uvalil za to, že si Minsk letos v květnu vynutil přistání letadla společnosti Ryanair.

Litva viní Lukašenkův běloruský režim z toho, že cíleně umožňuje migrantům přecházet přes společnou hranici, která je současně vnější hranicí EU i schengenského prostoru volného pohybu osob.

Lukašenko se mimo jiné se nechal slyšet, že Bělorusko bylo bariérou na cestě nelegálních migrantů a pašování drog do Litvy, ale vzhledem k politickému tlaku ze Západu se Minsk zamyslí, zda se mu to dále vyplatí. (pel)

Migranti v Litvě se bouří a nutí držet hladovku i děti. Místní obyvatelé povstali a blokují tábor

Česká republika poslala materiální pomoc migrantům do Litvy, kam proudí z Běloruska