Čínský miliardář Sun Dawu skončil odsouzený na 18 let do vězení za kritiku komunistického režimu v zemi.

Čínského zemědělského magnáta a miliardáře Sun Dawu zavřeli na 18 let do vězení za mříže, protože hlasitě a dlouhodobě kritizoval komunistický režim v zemi. V minulosti se sedmašedesátiletý Sun Dawu často vyjadřoval k lidským právům a politicky citlivým tématům.

Upozornil na to server Seznam Zprávy.

Sun byl zatčen letos v březnu kvůli sporům o pozemky s vládně řízenou firmou. Při tehdejším incidentu se zasahující policií došlo ke zranění desítek zaměstnanců.

Čínský chovatel prasat a zemědělský magnát byl po týdnech tajných slyšení odsouzen k 18 letům vězení za „vyvolávání sporů a působení potíží“. 

Kromě toho musí zaplatit pokutu 3,11 milionu čínských jüanů (více než 10 milionů korun).

Další obvinění proti němu zahrnují nelegální zabírání zemědělské půdy, shromažďování davu k útoku na státní aparát a bránění vládním pracovníkům ve výkonu jejich činnosti.

Sun Dawu je známý tím, že je otevřeným kritikem čínské vládnoucí komunistické strany. Údajně má blízko k některým prominentním čínským disidentům, často kritizoval vládní politiku týkající se venkova. 

V minulosti třeba otevřeně obvinil vládu z toho, že utajuje vypuknutí epidemie africké prasečí chřipky, která před 2 roky v zemi zabila více než 100 milionů prasat, a zdevastovala tak velkou část zemědělské výroby, včetně farmy Sun Dawu.

Jak informoval Seznam, obvinění vznesená proti své osobě Dawu během přípravného řízení odmítl a sám sebe popsal jako „příkladného člena komunistické strany“. (pel)