Litevská pohraniční stráž zadržela 171 nelegálních migrantů. To je letos dosud nejvíce v jediném dni. (Ilustrační foto)

Litva na hranici s Běloruskem chytila v úterý v noci 171 migrantů z Iráku, což je vůbec nejvíce během jediného dne. Tamní pobřežní stráž letos už zadržela přes 3 tisíce běženců. Parlament proto schválil zákon, podle kterého nově může hromadně zadržovat žadatele o azyl a zároveň omezí jejich právo odvolat se.

V posledních týdnech proudí do Litvy z Běloruska tisíce nelegálních běženců. Zadržovací centra v zemi jsou už nyní plná.

Migranti z uprchlického tábora v bývalé škole v Alytausském okresu proti zadržení protestují a začali držet protestní hladovku. Jídlo odepírají i dětem.

Místní obyvatelé pro změnu na jiném místě protestovali proti výstavbě nového zařízení pro migranty.

Litva nedávno obvinila běloruského prezidenta Alexandera Lukašenka a jeho vládu, že do Litvy posílá organizovaně přistěhovalce z Iráku a dalších blízkovýchodních zemí či z Afriky.

Tvrdí, že Bělorusko pouští migranty schválně v rámci taktiky tzv. hybridní agrese. Ta se podle usnesení může dále rozvíjet a stát se základem pro nové hrozby v souvislosti s připravovaným rusko-běloruským vojenským cvičením Západ.

Kromě toho pobaltská země již začala na hranici s Běloruskem budovat 550 kilometrů dlouhou bariéru s ostnatým drátem, která má příliv migrantů zastavit. Výstavba ale musela být přerušena, protože Litvě došel žiletkový drát z armádních zásob.

Mezitím běloruský prezident Alexandr Lukašenko oznámil rozhodnutí zastavit spolupráci s EU v oblasti migraci odplatou za sankce, které Brusel na Bělorusko uvalil za to, že si Minsk letos v květnu vynutil přistání letadla společnosti Ryanair.

Mimo jiné se nechal slyšet, že Bělorusko bylo bariérou na cestě nelegálních migrantů a pašování drog do Litvy, ale vzhledem k politickému tlaku ze Západu se Minsk zamyslí, zda se mu to dále vyplatí. (pel)

Migranti v Litvě se bouří a nutí držet hladovku i děti. Místní obyvatelé povstali a blokují tábor

Litva chce zabránit přívalu uprchlíků: Nově může migranty hromadně zadržovat

Česká republika poslala materiální pomoc migrantům do Litvy, kam proudí z Běloruska