Limit pro zadlužení překročilo v roce 2020 celkem 575 obcí. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Pravidla zadlužení stanovená zákonem v roce 2020 nesplnilo 575 z celkového počtu asi 6 250 obcí v ČR. Meziročně to je o 26 obcí více. Bez dluhu loni hospodařilo 3 555 obcí a Jihočeský a Plzeňský kraj.

Vyplývá to z každoroční zprávy o monitoringu hospodaření územních samosprávných celků za rok 2020 předložená Babišově vládě, na kterou upozornily Novinky.

Zahrnuto bylo 6 263 územních samosprávných celků České republiky (tj. 6 250 obcí včetně Prahy a 13 krajů).

Obce loni hospodařily s přebytkem 19 miliard korun a hospodaření krajů vykázalo schodek 5 miliard korun. Předloni obce hospodařily s přebytkem 25,5 miliardy korun a kraje s přebytkem 5,8 miliardy korun.

Celkově tak hospodaření územních rozpočtů včetně dobrovolných svazků obcí loni skončilo i přes dopady pandemie koronaviru s přebytkem 14 miliard korun, o rok dříve to přitom bylo 31,4 miliardy korun.

Dluh obcí a krajů loni podle dat resortu stoupl o 3,4 procenta na 88,1 miliardy korun. V případě obcí včetně Prahy stoupl o 1,8 procenta na 70,3 miliardy korun a u krajů vzrostl o 10,1 procenta na 17,8 miliardy korun.

Podle legislativy územní samosprávné celky hospodaří v zájmu zdravých a udržitelných veřejných financí tak, aby výše jejich dluhu nepřekročila 60 procent průměru příjmů za poslední 4 rozpočtové roky.

Nerespektuje-li obec či kraj pravidla, ministerstvo financí může pozastavit převod podílu na daňových výnosech.

MF informovalo, že žádné obci pozastavit nemuselo vyplácení daňových příjmů kvůli porušení pravidel rozpočtové odpovědnosti.

Zároveň však zařadilo 7 obcí do kategorie s vyšší mírou rizika hospodaření, meziročně o jednu více. Jde o obce, které překročily všechny tři monitorující ukazatele, které úřad sleduje. Vedle dluhu jde o podíl cizích zdrojů k celkovým aktivům a celkovou likviditu. (pel)