Majitel automobilkyTesla Elon Musk si koupil lístek na let do vesmíru u společnosti svého konkurenta Sira Bransona Virgin Galactic. (Ilustrační foto)

Majitel automobilky Tesla Elon Musk chce letět do kosmu se svým konkurentem, britským miliardářem Sirem Richardem Bransonem. Koupil si už letenku do vesmíru u Bransonovy společnosti Virgin Galactic. Ten navíc v novodobém vesmírném závodu předehnal svého soupeře a aktuálně nejbohatšího člověka planety Jeffa Bezose.

Vesmírná loď společnosti Virgin Galactic s Bransonem na palubě úspěšně absolvovala svůj první zkušební let s kompletní šestičlennou posádkou v neděli 11. července.

“O tomhle jsem snil už jako malý kluk. Není ale nic, co by vás připravilo na to, že se budete na Zemi dívat z vesmíru,” okomentoval pak Branson, který o 9 dní předstihl hlavního konkurenta, zakladatele společnosti Blue Origin Jeffa Bezose.

Ten má do vesmíru odletět v úterý 20. července.

Další z rivalů vesmírného závodu – šéf společnosti SpaceX Elon Musk – se historického letu zúčastnil mezi diváky přímo v Novém Mexiku.

Raketoplán VSS Unity odstartoval z kosmodromu Spaceport America u města Truth or Consequences v Novém Mexiku v 16.41 středoevropského času.

Zpátky na Zemi se vrátil zhruba o hodinu později. Do předpokládané výšky kolem 15 kilometrů loď vynesl mateřský letoun VMS Eve. Nato se raketoplán oddělil, zažehl vlastní motory a vystoupal k hranici 90 kilometrů, kde posádka zažila posádka několikaminutový stav beztíže. (pel)

Souboj miliardářů o vesmír: Sir Branson chce letět do kosmu o 9 dní dřív než Jeff Bezos

Čína pokračuje ve vesmírném soupeření s USA: V roce 2033 chce vyslat astronauty na Mars

Lidé požadují, aby Bezos, Musk a Zuckerberg zůstali raději ve vesmíru