Na internetu koluje petice, aby se nejbohatší člověk Jeff Bezos ze svého výletu do vesmíru už nevracel na Zemi. A lidé si přejí, ať se k němu připojí i majitel Tesly Elon Musk a zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg. (Ilustrační foto)

Lidé požadují, aby Jeff Bezos, Elon Musk a Mark Zuckerberg zůstali raději ve vesmíru. Na internetu koluje petice proti šéfovi americké společnosti Amazon, kterou dosud podepsalo zatím 13 tisíc lidí. Ti chtějí, aby se Bezos, který má v létě letět do vesmíru, zpátky na Zemi už nevracel. A někteří uživatelé by si přáli, aby s ním letěl i majitel automobilky Tesla Elon Musk či zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg. 

Informoval o tom server E15.

Bezos má do cestovat se svým bratrem Markem a zatím nezveřejněným vítězem aukce vesmírné jízdenky, který zaplatil za místo na palubě 28 milionů dolarů (asi 587 milionů korun).

Raketa Bezosovy společnosti Blue Origin by měla ze Země odstartovat 20. července.

Samotný let má trvat asi půl hodiny. Půjde o tzv. suborbitální misi, při níž se loď dostane „na okraj vesmíru“.

Vystoupat by měla asi 100 kilometrů nad zemský povrch. Cestující se pak odpoutají a užijí si stav beztíže, než se vrátí zpět na Zemi.

Jak připomněl server, v tom, kdo se jako první dostane do vesmíru, Bezos soupeří s dalšími miliardáři.

Britský podnikatel Richard Branson má údajně v plánu se 4. července připojit k možnému zkušebnímu letu na hranici vesmíru na palubě lodi VSS Unity své společnosti Virgin Galactic. (pel)