Čína chce v roce 2033 vyslat své astronauty na Mars. (Snímek pořízený na Marsu robotickým vozítkem Ču-žung)

Čína pokračuje ve vesmírném boji se Spojenými státy. Peking se chystá v roce 2033 vyslat svou první misi s posádkou na Mars, poté by měli kosmonauti na rudou planetu létat pravidelně. Před měsícem se Čína pochlubila prvními fotografickými snímky z Marsu, které pořídilo robotické vozítko Ču-žung. Čínský modul přistál na rudé planetě v oblasti Utopia Planitia v sobotu 15. května. 

Stala se tak teprve druhou zemí po Spojených státech, které se podařilo na povrch této planety dopravit zařízené, které by následně v pořádku fungovalo.

„Lety k Marsu s lidskou posádkou jsou plánovány na rok 2033, 2035, 2037 a 2041,“ uvedl Wang Siao-ťün, šéf společnosti CALT, což je hlavní čínský výrobce raket.

Aby mohly být zahájeny pilotované mise, nejdříve pošle Čína na Mars roboty. Ti prozkoumají místa, kde by mohla stát plánovaná základna.

Kromě toho bude třeba naučit se využívat zdroje planety, tedy např. získávat podpovrchovou vodu, generovat kyslík a vyrábět elektřinu, aby vůbec lidé mohli na planetě žít.

V únoru letošního roku už na Marsu úspěšně přistál robotický průzkumník amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír (NASA). Agentura vyvíjí technologii, která by Spojeným státům v průběhu let 2030 až 2040 umožnila dostat lidskou posádku na Mars a zpět.

USA od roku 1976 uskutečnily devět úspěšných přistání na Marsu. Sovětský svaz na Marsu přistál v roce 1971, jeho mise však selhala, protože modul brzy po kontaktu s povrchem planety přestal vysílat informace.

Čína se tak po úspěšném přistání na Rudé planetě stala po USA teprve druhou zemí, která provoz roveru na Marsu zvládne. Po USA a SSSR je třetím státem schopným realizovat na rudé planetě měkké přistání.

Peking se chce navíc kromě průzkumu Marsu zaměřit na Měsíc a planetu Jupiter.

Minulý týden tento asijský stát navíc úspěšně dopravil tříčlennou posádku na svou nově budovanou vesmírnou stanici. Šlo o start prvního čínského pilotovaného kosmického plavidla (loď Šen-čou 12) za posledních téměř pět let. Loď se připojila k základnímu modulu Tchien-che (Nebeská harmonie), posádka tam stráví tři měsíce. (pel)

Čína se pochlubila prvními fotkami z Marsu pořízenými vozítkem Ču-žung

Robotické vozítko Perseverance vyrobilo na Marsu kyslík. Astronautovi by stačil na 10 minut