Richard Branson (Virgin) chce být první v kosmu a předběhnout tak Jeffa Bezose (Amazon). (Ilustrační foto: redakční koláž)

Miliardáři se pustili do závodu o to, kdo z nich osobně poletí dříve do „blízkého“ kosmu. Nejbohatší člověk planety, zakladatel Amazonu, Jeff Bezos oznámil, že poletí do vesmíru 20. července. Předstihnout ho však chce britský miliardář Sir Richard Branson, zakladatel impéria Virgin. Ten chce osobně vzlétnout do kosmu už 11. července.

Doposud „kosmicky“ nejúspěšnějším miliardářem je Elon Musk, jehož firma Space X, respektive rakety Falcon 9 a lodě Dragon již delší dobu dopravují náklad i astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS).

Musk také počítá s vesmírnými turisty.

On osobně se však zatím do kosmu nepodíval a není konkrétně známo, zda, případně kdy on osobně plánuje letět do vesmíru.

Bezos vezme do kosmu seniorku

Bezos plánuje vzít na palubu své kosmické lodi průkopnici letectví, dvaaosmdesátiletou Wally Funkovou. Ta se tak může stát nejstarším člověkem, který kdy cestoval do vesmíru.

Zakladatel společnosti Blue Origin, Jeff Bezos si ji vybral jako čestného hosta své první výpravy do vesmíru. Bezosova raketa New Shepard má ze západního Texasu odstartovat 20. července.

Vedle Funkové a Jeffa Bezose bude v raketě také Bezosův bratr Mark a vítěz aukce, který za místo na palubě zaplatil 28 milionů dolarů (603 milionů korun). Jméno tohoto výherce zatím není známo.

Let rakety New Shephard má trvat zhruba deset minut. Stav beztíže má nastat po zhruba třech minutách, než loď vystoupí k hranici vesmíru ve výšce 100 kilometrů.

Modul pak znovu vstoupí do zemské atmosféry a přistane v texaské poušti.

Společnost Blue Origin naposledy loď testovala v polovině dubna. Zkušební let však zůstal bez posádky; raketa New Shepard dosud s lidmi na palubě neletěla.

Branson bude první miliardář v kosmu

Prvním miliardářem v kosmu se však zřejmě stane Sir Richard Branson, zakladatel impéria Virgin. Ten v reakci na Bezosův plán oznámil, že se ke stokilometrové hranici vesmíru vydá při testovacím letu raketoplánu své společnosti VSS Unity už 11. července.

Bezose tak v kosmu předstihne o 9 dní. Nebo to alespoň plánuje.

Půjde o dvaadvacátý letový test VSS Unity, z nichž čtyři se už uskutečnily s lidmi na palubě. Tentokrát to však bude první let s plnou posádkou. Tvořit ji budou dva piloti a čtyři „specialisté mise“, včetně Richarda Bransona. (sfr)