Evropská komise odloží plán na zavedení digitální daně.

Evropská komise odložila zavedení plánované digitální daně. Důvodem je pandemie koronaviru, ale také neshody mezi EU a Spojenými státy. Babišova vláda přitom v návrhu státního rozpočtu na rok 2022 se skoro třímiliardovým výnosem daně počítala, přestože ji sněmovna ještě neschválila. 

„Rozhodli jsme se pozastavit práci na naší nové digitální dani jako novém vlastním zdroji EU,“ řekl mluvčí EK Daniel Ferrie.

Doplnil, že EK situaci znovu přehodnotí na podzim.

Oznámení Komise přitom přišlo jen den poté, co americká ministryně financí Janet Yellenová vyzvala na zdanění velkých internetových společností, které převážně pocházejí ze Spojených států.

Ta se účastní v Bruselu účastní jednání ministrů financí zemí platících eurem.

Největší světové ekonomiky sdružené ve skupině G20 se o víkendu navíc dohodly na zásadní celosvětové reformě firemních daní.

Reagují tak na kritiku, že především velké technologické firmy neplatí spravedlivý podíl na daních, protože sídlí v zemích, kde je to pro ně z hlediska daní výhodné. Nově budou muset zisk danit tam, kde vznikl. Navíc by měla platit jednotná minimální 15procentní sazba. Není ale zatím jasné, kdy dohoda začne platit.

Někteří unijní představitelé po jednání G20 smysl evropské digitální daně zpochybnili.

Digitální daň dlouhodobě rozděluje Evropu a USA.

Washington daň považuje za diskriminaci vůči firmám se sídlem ve Spojených státech.

Evropské státy zase chtějí, aby firmy spravedlivě platily daně v zemích, kde převážně vytvářejí zisky a kde působí.

Babišova vláda schválila na začátku června návrh státního rozpočtu ČR na rok 2022, který počítá se schodkem 390 miliard korun.

Někteří ministři však už avizovali, že po šéfce státní pokladny Aleně Schillerové (ANO) budou požadovat více peněz. V návrhu navíc chybí priority vládního kabinetu za více než 20 miliard korun.

Jak dříve upozornila ČT, jde právě třeba o zvažovaný růst plateb za státní pojištěnce nebo vyšší přídavky na děti. Naopak je v návrhu zahrnut skoro třímiliardový výnos právě z digitální daně, kterou ale sněmovna ještě neschválila.

Že vláda s penězi počítá, potvrdila v rozhovoru pro Aktuálně.cz i šéfka státní kasy Alena Schillerová (ANO).

„Počítáme taky se zavedením pětiprocentní digitální daně s ročním výnosem zhruba 2,5 miliardy korun,“ uvedla. (pel)