Na financování státního dluhu ČR bude letos Babišova vláda potřebovat 741 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Babišova vláda, resp. ministerstvo financí bude v roce 2021 potřebovat na financování státního dluhu téměř 741 miliard korun. To je o 12,3 miliardy korun než resort původně očekával. 

Informovalo o tom MF ČR ve Čtvrtletní zprávě o řízení státního dluhu.

Během 1. pololetí bylo úspěšně pokryto již více než 60 procent celkové plánované potřeby financování v roce 2021.

„Díky aktivní realizaci výměnných operací, v rámci kterých ministerstvo financí stahuje v předstihu z oběhu střednědobé a dlouhodobé státní dluhopisy splatné v roce 2022, se podařilo také snížit potřebu financování v roce 2022 o 15 miliard korun,“ uvedl resort.

Skutečná výše však bude podle ministerstva záviset na konečném hospodaření státního rozpočtu ČR a realizovaných výměnných operacích či zpětných odkupech státních dluhopisů ve zbytku letošního roku.

Celkový minimální rozsah hrubé emise korunových střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu v roce 2021 je oproti poslední aktualizaci snížen o 80 miliard korun na hodnotu 500 miliard korun v důsledku pozitivního přijetí zapojení instrumentů peněžního trhu ze strany primárních dealerů do krytí letošní potřeby financování.

Aktualizace strategie obsahuje aktualizovaný program financování České republiky v roce 2021 a plán jeho realizace ve 2. pololetí.

Nominální dluh vládních institucí stoupl v 1. čtvrtletí 2021 meziročně o více než 630 miliard korun na 2,5191 bilionu korun.

Saldo hospodaření sektoru vládních institucí dosáhlo schodku 136,3 miliardy korun, což představovalo 9,9 procenta HDP. Příjmy sektoru vládních institucí dosáhly 40,1 procenta HDP, zatímco výdaje 49,9 procenta HDP.

Poslanecká sněmovna schválila v únoru novelu státního rozpočtu ČR na rok 2021, když proti původnímu zákonu zvýšila schodek rozpočtu na 500 miliard korun.

Původní návrh rozpočtu s plánovaným deficitem 320 miliard korun nepočítal s miliardovými výpadky v důsledku schválení tzv. daňového balíčku a zrušení superhrubé mzdy. (pel)

Dluh vládních institucí stoupl meziročně o více než 630 miliard na 2,5 bilionu