Rusko označilo žádost ČR o kompenzaci 1 miliard korun za výbuch ve Vrběticích jako vyděračství.

Rusko se vysmálo požadavku Česka, které požaduje po Kremlu nejméně 1 miliardu korun za výbuch ve Vrběticích jako náhradu za materiální škody. Moskva však žádost přirovnala k vyděračství a zároveň uvedla, že to jen potvrdilo, že Česko oprávněně označila za nepřátelskou zemi.

„Obvykle jsou ti, kdo se chovají podobným způsobem a bez soudu a důkazů, ale za pomoci výhrůžek a urážek požadují peníze, nazýváni vyděrači,“ napsala mluvčí ruské diplomacie Marija Zacharovová na sociální síti Telegram.

Šéf ruského mezinárodního parlamentního výboru Leonid Sluckij požadavek označil za absurdní se slovy, že to je „srovnatelné jen s absurditou samotných tvrzení, že do tohoto incidentu jsou zapojeny ruské tajné služby“.

Náměstek pro řízení sekce právní a konzulární Martin Smolek si v pondělí 28. června předvolal velvyslance Ruské federace Alexandra Zmejevského. Předal mu diplomatickou nótu, která uplatňuje mezinárodněprávní odpovědnost Ruské federace za její zapojení do explozí muničního skladu ve Vrběticích v roce 2014 a požaduje plnou náhradu škod.

Současně Smolek Zmejevskému sdělil, že zařazení České republiky na seznam „nepřátelských států“ představuje porušení mezinárodního práva. Z tohoto důvodu by podle ministerstva zahraničí ČR mělo být toto nařízení zrušeno.

Rusko zařadilo Česko na nově vytvořený seznam zemí, které nejsou přátelské, jako jediný stát vedle USA v polovině května.

Diplomatickou roztržku mezi Českem a Ruskem letos vyvolala zpráva, že do výbuchu skladu munice ve Vrběticích v roce 2014 byli podle zjištění BIS údajně zapojeni 2 ruští agenti, kteří se měli podílet na otravě bývalého dvojitého agenta Skripala.

Česko v reakci vyhostilo 18 pracovníků ambasády, které označilo za důstojníky ruských tajných služeb. Moskva zjištění odmítla a reagovala vyhoštěním 20 diplomatů a zaměstnanců ambasády v ruské metropoli.

Poté se ČR rozhodla zastropovat počet diplomatů na ruském velvyslanectví v Praze podle stavu na české ambasádě v Moskvě a vyhostila dalších 63 pracovníků ambasády.

Moskva nato oznámila, že přechází v počtech pracovníků ambasád „na striktní paritu“. (pel)

Muniční sklad ve Vrběticích vyhodili před 7 lety do povětří údajně ruští tajní agenti, tvrdí

Česko kvůli vrbětické aféře vyřadilo ruský Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan

Zeman se po 7 dnech bobříka mlčení vyjádřil: Neexistují důkazy, že za Vrbětice může ruská GRU