Daňoví poplatníci v ČR letos pracovali na stát mnohem déle než v roce 2019, celkem 175 dní. Strana „Trikolora Svobodní Soukromníci“ si připomněla Den daňové svobody.

Daňoví poplatníci v ČR letos pracovali na stát mnohem déle než v roce 2019, celkem 175 dní. Strana „Trikolora Svobodní Soukromníci“ si připomněla Den daňové svobody. Podle lídrů uskupení však není co slavit. Daňová zátěž v Česku je totiž tak vysoká, že kdyby se rok rozdělil do dvou částí, peníze vydělané do včerejška lidé pošlou státu a teprve od dnešního dne si mohou dle svého užívat peněz, které si zaslouží za svou práci.

Strana o tom informovala v tiskové zprávě.

Zatímco podle výpočtů poradenské společnosti Deloitte Den daňové svobody daňoví poplatníci v Česku v roce 2021 pracovali na odvod daní státu 170 dní, naopak podle výpočtů Liberálního institutu to bylo 175 dní.

Předseda strany Svobodní Libor Vondráček říká, že pracující logicky napadají podvědomé otázky.

„Když pracuji půl roku pro stát, jsem poloviční otrok státu? Kromě těchto nepříjemných otázek to má ovšem samozřejmě i velmi negativní rozměr pro jejich peněženky a životní úroveň. Chceme nízké daně, více peněz v domácnostech a méně přerozdělování,“ uvedl Vondráček.

Místopředsedkyně hnutí Trikolóra Zuzana Majerová Zahradníková upozornila, že stát lidi připravuje o polovinu našich příjmů. Proto strana usiluje o snížení daní na úroveň 15 procent.

„Pokud snížíme daně, pak lidem na účet od zaměstnavatele dorazí větší částka. Dojde ke skutečnému zvýšení mezd. Opravdovou sociální politikou je snížení daní, aby se vyplatilo pracovat, a zmenšení státu, pro jehož chod pracující odvádí daně. Menší stát je navíc jedinou zaručenou cestou ke snížení korupce a množství vykuků, které z našich daní s nechutí sponzorujeme,“ uvedla Majerová Zahradníková.

„Politici lidem slibují: zvýšíme vám platy, zvýšíme minimální mzdu. Popravdě tím ale lidem spíše škodí nebo slibují, co ani nechtějí či nemohou splnit. V rukách přitom mají nástroje, kterými by to skutečně zajistit mohli. Museli by se ale vzdát části přerozdělování, a to neudělají. Mít moc nad penězi jiných se jim líbí a o bohaté domácnosti vládnoucím vůbec nejde,“ podotkl Petr Bajer, předseda Soukromníků.

Volební program strany „Trikolora Svobodní Soukromníci“ se proto zaměřuje na zjednodušení celého daňového systému.

„Usilujeme o dlouhodobou daňovou stabilitu pro živnostníky, firmy a investory. Z ČR chceme vybudovat moderní, daňově přívětivý stát Evropy. Zjednodušíme daňové přiznání na jednu stránku s minimem výjimek. Zásadně omezíme byrokracii a šikanu podnikatelů,“ vysvětlila Majerová Zahradníková.

„Prosadíme odvod a odpočet DPH jen ze zaplacených faktur,“ doplnil další programové návrhy Libor Vondráček, předseda strany Svobodní.

„Soustředíme se na přirozený rozvoj domácího malého a středního podnikání bez zbytečných úředních překážek a napravíme tak neblahé důsledky politiky levné práce. Zjednodušíme život začínajícím podnikatelům tím, že v prvním roce podnikání nebudou platit daň z příjmu fyzické osoby,“ dodal Petr Bajer, předseda Soukromníků.

Zatímco podle výpočtů poradenské společnosti Deloitte Den daňové svobody daňoví poplatníci v Česku v roce 2021 pracovali na odvod daní státu 170 dní, naopak podle výpočtů Liberálního institutu to bylo 175 dní. Společně s loňským rokem, kdy byl den daňové svobody 24. června, jde o daňově nejméně svobodný rok od roku 2000.

Nabízí se také srovnání s rokem 2010, kdy českou ekonomiku nejvíce zasáhla předchozí ekonomická recese. Přestože oproti předpandemickému roku 2019 si ČR pohoršila o téměř celý měsíc, oproti roku 2010 jde o zhoršení o pouhý týden. (pel)

Den daňové svobody podle Deloitte: Poplatníci budou letos na stát pracovat 170 dní

Poplatníci budou letos na stát pracovat 175 dní. Den daňové svobody nastane 25. června