Den daňové svobody připadá letos podle výpočtů Liberálního institutu na 25. června. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Daňoví poplatníci v Česku budou v roce 2021 pracovat na odvod daní státu 175 dní. Den daňové svobody, tedy pomyslný okamžik, od kterého jde veškerá mzda na konto občana, letos připadne na 25. června. Společně s loňským rokem, kdy byl den daňové svobody 24. června, jde o daňově nejméně svobodný rok od roku 2000.

Vyplynulo to z výpočtů Liberálního institutu.

„Vláda Andreje Babiše zažila v letech 2018 a 2019 daňově nejsvobodnější roky, ale posléze v letech 2020 a 2021 naopak roky daňově nejméně svobodné. Koronavirovou pandemii nelze dávat vládě za vinu, avšak bezkoncepční a nekompetentní reakci na ni už ano,“ okomentoval letošní termín ředitel Liberálního institutu Martin Pánek.

Doplnil však, že se to netýká primárně výše výdajů – Liberální institut souhlasí, že poslední dva roky jsou období, kdy stát může oprávněně zvednout výdaje, což posouvá v metrice Den daňové svobody blíže ke konci roku.

„Máme však za to, že navýšení výdajů skrz desítky kompenzačních programů nebylo efektivní. Lepší by bylo razantní snížení daní a investice do nákupu a distribuce vakcín,“ dodal.

Zdroj: Liberální institut

Liberální institut pro výpočet Dne daňové svobody používá metodiku zaměřenou na výdajovou stranu veřejných financí. Jsou to totiž právě výdaje, které je nutné financovat daňovými příjmy a které, v případě deficitních rozpočtů, determinují i nutnost splácet v budoucnu dluh.

„Zřejmě nejhorší věcí na současných vládních výdajích je hrozba, že se stanou novým normálem. Ministerstvo financí počítá pro příští rok s deficitem 300 mld. Kč, to bylo ještě před dvěma lety naprosto nemyslitelné. V tom je právě síla výpočtu Dne daňové svobody – přehledně ukazuje, jak se historicky vyvíjí vztah vlády k našim penězům,“ uzavřel Pánek. (pel)