Energetická společnost ČEZ plánuje do roku 2030 investovat do modernizace a transformace svých tepláren na nová paliva 30 až 40 miliard korun. (Ilustrační foto: ČEZ)

Polostátní energetická skupina ČEZ hodlá do roku 2030 investovat do modernizace a transformace tepláren 30 až 40 miliard korun. Nejvíce peněz nasype do lokality Mělník, která zásobuje teplem Prahu. Podnik chce rychleji skoncovat se spalováním uhlí. 

Jak informoval server E15, ČEZ kvůli tlaku na rychlejší odchod od uhlí přejde v teplárenství na jiná paliva ještě do konce roku 2030.

„Letos budeme odstavovat elektrárnu Mělník III. Zbylé dvě tamní elektrárny budeme postupně přestavovat na plyn a odpad, což by mělo být dokončeno právě do konce dekády,“ citoval web místopředsedu představenstva ČEZ Pavla Cyrani.

Doplnil, že investice jen do této lokality vyjde na 20 až 30 miliard korun.

Do transformace ostatních teplárenských lokalit ČEZ v Trmicích, Dětmarovicích, Hodoníně, Poříčí, Dvoře Králové nebo Jindřichově Hradci na šetrnější zdroje chce podnik investovat do 10 miliard korun.

Kromě toho se ČEZ chystá investovat i do technologií, které pomohou snížit emise dusíku, síry, ale i dalších látek, jako je rtuť.

Skupina ČEZ do roku 2030 sníží emise o 55 procent ve srovnání s rokem 2019. V roce 2025 plánuje ČEZ vyrábět z uhlí pouze 25 procent veškeré své produkce elektřiny, v roce 2030 už jen 12,5 procent.

Zároveň se zaměří na budování nové kapacity obnovitelných zdrojů (OZE), konkrétně 1,5 GW instalovaného výkonu v OZE do roku 2025 a celkem 6 GW v OZE do roku 2030.

Součástí uhlíkově neutrálního a stabilního portfolia zůstanou i jaderné elektrárny. Společnost bude zvyšovat jejich efektivitu a posilovat tak energetickou bezpečnost a soběstačnost České republiky. (pel)

O tendr na dostavbu Dukovan se poperou 3 zájemci. Skupina ČEZ už podniky zkontaktovala

Mezinárodní agentura protlačuje kvůli ochraně klimatu radikální změny energetické politiky