Česko požádalo Soudní dvůr EU, aby Polsku udělil pokutu téměř 128 milionů korun za každý den těžby v dole Turów.

Česko chce po Polsku 5 milionů eur (127,3 milionu korun) za každý 1 den těžby v hnědouhelném dole Turów. ČR požádala Soudní dvůr Evropské unie, aby Polsko pokutoval. 

Soud to oznámil na Twitteru.

„Česká republika žádá soud, aby uvalil pokutu ve výši pěti milionů eur denně na Polsko za to, že okamžitě nepřerušilo těžbu hnědého uhlí v dole Turów,“ napsal úřad.

Soudní dvůr na žádost Prahy letos v květnu nařídil okamžitě zastavit veškeré práce v Turówě.

Polský premiér Mateusz Morawiecki ale avizoval, že Varšava nařízení nedodrží, protože by to mělo negativní dopad na energetickou bezpečnost Polska a zaměstnanost v regionu.

Česko s Evropskou komisí řeší problematiku Turówa dlouhodobě, což loni vyústilo v zahájení šetření vůči Polsku ze strany Evropské komise pro možné porušení unijního práva ze strany členského státu.

Polsko na konci ledna 2020 obešlo Česko a navzdory námitkám povolilo rozšíření těžby v dole. Postup Poláků zkritizovaly i ekologické organizace.

Liberecký kraj poté podal stížnost k Evropské komisi, protože postup Polska považuje za nezákonný.

Obce v pohraničí se záměru rozšíření dolu dlouhodobě bránily. Lidé se totiž obávají hlavně ztráty vody a zvýšení hluku a prachu.

Důl by se měl rozšířit na 30 kilometrů čtverečních a Poláci plánují těžit do hloubky 330 metrů pod úrovní okolního terénu. Důl se má rozšířit podél silnice z Žitavy do Bogatyně.

Skupina PGE, která důl i elektrárnu vlastní, tam chce těžit do roku 2044. (pel)