Maláčové ministerstvo práce chce omezit podíl agenturních pracovníků ve firmách. (Foto: FB Jana Maláčová)

Ministerstvo práce hodlá ve firmách omezit podíl agenturních pracovníků, a to tak, že by mohli tvořit jen 10 procent zaměstnanců. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) chce stihnout návrh novely o zaměstnanosti protlačit do podzimních sněmovních voleb, což se jí však nejspíš nepodaří. Projednání a přijetí zákonů přitom obvykle zabere rok. 

Šéf sociální demokracie Jan Hamáček na tiskové konferenci oznámil, že v květnu v Česku fungovalo 2 200 agentur.

Podle Maláčové přes ně pracuje kolem 130 tisíc Čechů a Češek. Kromě toho zaměstnávají také cizince.

„Pokud omezíme agenturní zaměstnávání na deset procent (podíl agenturních zaměstnanců), což si myslím, že je žádoucí a je i obvyklé v celé řadě zemí EU, tak budou muset zaměstnavatelé poskytovat dobré pracovní podmínky, vyšší mzdu, sociální ochranu,“ je přesvědčena Maláčová.

„Nikdo přece nebrání, aby cizinci byli zaměstnáni na zaměstnanecký poměr. Proč mají našim zaměstnancům konkurovat levnou pracovní silou a tím, že mají omezená práva?“ dodala.

Ministryně chce novelu tento týden projednat s odbory.

Agentury se v minulosti staly terčem kritiky kvůli nízkým mzdám a špatným pracovním podmínkám.

Maláčová slibovala balíček na podporu zaměstnanosti už začátkem roku 2019. Mezi opatřeními tehdy zmínila i regulaci agentur, čímž tehdy reagovala na článek německých médií o špatných podmínkách zahraničních dělníků v jedné z továren holdingu Agrofert.

Návrhy původně chtěla představit předloni ve 2. čtvrtletí, tedy před více než 2 lety. Loni v červenci pak šéfka resortu práce avizovala, že balíček zveřejní o měsíc později.

Resort zpoždění v přípravě norem či nových informačních systémů zdůvodňuje koronavirovou krizí. (pel)