(Ilustrační foto: archiv)

Rosatom předal Bělorusku do komerčního provozu jadernou elektrárnu Ostrovec poblíž Litvy, která tuto elektrárnu považuje za hrozbu. Bělorusko oficiálně uvedlo do komerčního provozu první blok své jaderné elektrárny Ostrovec. Informovala o tom ruská státní společnost Rosatom, která elektrárnu postavila.

Proti první jaderné elektrárně v Bělorusku vystupuje sousední Litva, která se obává o bezpečnost této elektrárny.

Uvedení do komerčního provozu znamená, že v Jaderné elektrárně Ostrovec (JEO) byly ukončeny veškeré stavební, montážní, spouštěcí a testovací práce, všechny zkoušky a povolovací řízení.

Elektrárna tak nyní bude vyrábět a dodávat elektřinu v normálním provozu.

Rosatom k uvedení JEO do provozu mimo jiné uvedl, že „Bělorusko se stalo majitelem jednoho z nejmodernějších a nejbezpečnějších jaderných bloků na světě“.

Jaderná elektrárna Ostrovec by měla být v provozu 80 let.

Elektrárna se nachází méně než 50 kilometrů od Vilniusu, tedy hlavního města Litvy. Ta nový jaderný zdroj bere jako hrozbu pro národní bezpečnost. Po spuštění JEO zastavila dovoz elektřiny z Běloruska.

Výstavbu elektrárny financovalo Rusko prostřednictvím úvěru ve výši 10 miliard USD (207,9 miliardy korun). JEO má dva reaktory, každý o výkonu 1200 megawattů.

Druhý reaktor by měl být připojen k síti v roce 2022.

Část zařízení pro elektrárnu dodaly také české firmy, například armatury, čerpadla nebo potrubí.

Spouštění prvního bloku běloruské elektrárny v Ostrovci odstartovalo již loni na počátku srpna.

V Evropské unii se v současné době staví 4 jaderné elektrárny (respektive jaderné bloky) a sedm dalších je ve fázi přípravy.

Před spuštěním je například slovenská jaderná elektrárna Mochovce (respektive 3. a 4. jaderný blok této elektrárny).

Francie už téměř 14 let staví jadernou elektrárnu Flamanville, kde má být uveden do provozu nový třetí blok s reaktorem typu EPR v roce 2022.

Francie provozuje v Evropě nejvíce jaderných reaktorů (celkem 58 s výkonem přes 63 GWe), když jejich produkce pokrývá dlouhodobě přes 70 % výroby elektřiny v zemi.

Poslední jaderný blok však francouzská EDF uvedla do provozu před téměř 20 lety: druhý blok jaderné elektrárny Civaux byl uveden do provozu v roce 2000.

Z nově připravovaných projektů jaderných elektráren lze uvést například Paks v Maďarsku.

V České republice se připravuje tzv. „dostavba“ Jaderné elektrárny Dukovany, jejíž 2 plánované nové jaderné bloky jsou předmětem politických sporů, včetně mezinárodních. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Babiš slíbil novou jadernou elektrárnu v Česku do roku 2036

Česko kvůli vrbětické aféře vyřadilo ruský Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan

Bělorusko zahájilo provoz první jaderné elektrárny Ostrovec jen 20 km od sousední Litvy