Ministerstvo financí navrhlo na rok 2022 státní rozpočet se schodkem 390 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) navrhla na rok 2022 státní rozpočet se schodkem 390 miliard korun. Návrh počítá s dodatečným zvýšením penzí o 300 korun nad rámec zákonné valorizace, které schválila vláda. 

„Přípravy rozpočtu na rok 2022 startují. Prioritami jsou investice, životní úroveň občanů a také úspory. Navrhovaný deficit 390 miliard je o 110 miliard nižší než ten letošní,“ oznámila Schillerová na Twitteru.

Poslanecká sněmovna schválila letos v únoru novelu státního rozpočtu ČR na rok 2021, když proti původnímu zákonu zvýšila schodek rozpočtu na 500 miliard korun.

Původní návrh rozpočtu s plánovaným deficitem 320 miliard korun nepočítal s miliardovými výpadky v důsledku schválení tzv. daňového balíčku a zrušení superhrubé mzdy.

Loni dosáhl deficit státního rozpočtu 367,4 miliardy korun, původně byl přitom navrhován schodek 40 miliard.

Babišova vláda přitom svádí zvyšování schodku státního rozpočtu ČR v loňském roce na covid-19, ve skutečnosti šlo ale na boj s pandemií jen část peněz z celkového schodku 367 miliard, odhalila kontrola Nejvyššího kontrolního úřadu.

Schillerová argumentuje, že letošní schodek plánuje o 110 miliard nižší, protože bude vyšší výběr daně z příjmů.

„Nastavené tempo konsolidace o 110 miliard za jediný rok je sice značné, ale díky robustnosti naší ekonomiky, rostoucím daňovým příjmům a dobře mířeným evropským penězům, můžeme zároveň i nadále masivně podporovat růst hospodářství a životní úrovně v zemi,“ řekla Schillerová.

Celkové výdaje rozpočtu by měly být příští rok 1875,7 miliardy korun a příjmy 1485,7 miliardy korun.

Prioritami rozpočtu jsou podle ní kromě úspor na provozu státu také investice ve výši 189 miliard korun, růst důchodů o 758 korun, zachování nižšího patnáctiprocentního zdanění zaměstnanců, zvýšení slevy na poplatníka o 3 tisíce korun, ale také navýšení počtu pedagogů o 3 159, policistů o 1 000 a vojáků o 550.

Materiál naopak nepočítá s růstem objemu platů státních zaměstnanců.

„V situaci, kdy je stále plat ve veřejné sféře vyšší než v soukromé, není plošné zvyšování na místě, naopak se musíme soustředit na racionalizaci agend a dobré zaplacení kvalitních a výkonných úředníků,“ uvedla Schillerová. (pel)

Vláda svádí zvyšování schodku rozpočtu na covid-19. V reálu však půlku peněz prošustrovala

Schodek rozpočtu v Česku stoupl na 192 miliard Kč. Rekordně nejhorší v dubnu od vzniku ČR