Schodek státního rozpočtu ČR stoupl na konci dubna na rekordních 192 miliard korun. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Deficit státního rozpočtu ČR stoupl na konci dubna na 192 miliard korun. Jde o nejhorší výsledek v tomto měsíci od vzniku České republiky. Za celý letošní rok má podle platného zákona o státním rozpočtu schodek dosáhnout 500 miliard Kč namísto původních (již loni schválených) 320 miliard Kč.

Loni ke konci dubna byl schodek 93,8 miliardy korun. Na konci března letošního roku činil deficit rozpočtu 192 miliard korun.

Prohloubení deficitu na konci letošního dubna je podle ministerstva financí výsledkem dopadů pandemie, jež vedly k poklesu daňových příjmů mimo jiné kvůli snížení daní a zrušení superhrubé mzdy, změně rozpočtového určení daní ve prospěch krajů a obcí i pokračujících kompenzací vládních restriktivních opatření.

Celkové příjmy státního rozpočtu ke konci dubna meziročně klesly o 26,2 miliardy na 441,8 miliardy korun.

Daňové příjmy včetně pojistného na sociální zabezpečení klesly meziročně o 21,7 miliardy na 374,6 miliardy korun.

Naopak, celkové výdaje rozpočtu meziročně stouply o 72,1 miliardy na 633,8 miliardy korun.

Ministerstvo informovalo, že ze státního rozpočtu na boj s pandemií koronaviru šlo od března 2021 do konce letošního dubna celkem 313,1 miliardy korun.

Přímá opatření například v podobě kompenzačních bonusů, programů Antivirus a dalších programů si vyžádaly 202,3 miliardy korun. Odklad záloh daní vyčíslil resort na 26,9 miliardy korun a výdaje na zdravotnictví v podobě nákupu ochranných prostředků, odměn zdravotníkům nebo oddlužení vybraných nemocnic na 83,9 miliardy korun.

Za letošní leden až duben vyčíslilo ministerstvo celkovou pomoc na 95,1 miliardy korun.

Inkaso daně z přidané hodnoty kleslo ke konci dubna meziročně o zhruba 2 miliardy na 88,2 miliardy korun.

„Čistě za měsíc duben bylo inkaso na úrovni veřejných rozpočtů meziročně vyšší o 10,5 miliardy korun,“ konstatovalo ministerstvo.

Hlavními příčinami jsou podle úřadu mimořádný propad inkasa v dubnu 2020 v důsledku propuknutí pandemie, vyšší počet pracovních dní v roce 2021 a také faktický posun lhůty pro podání přiznání a zaplacení daně za zdaňovací období únor 2021 do 15. dubna 2021.

Výběr daně z příjmu fyzických osob meziročně klesl o 13,9 miliardy korun na 25,5 miliardy korun. Důvodem je podle ministerstva především vliv daňových změn účinných od letoška, tedy například snížení zdanění a zvýšení slevy na poplatníka.

Dále také rostly běžné výdaje. Na běžných výdajích stát ke konci dubna vydal 595 miliard korun, což je meziročně o 73,2 miliardy více.

Kapitálové výdaje naopak meziročně klesly o 1,1 miliardy na 38,8 miliardy korun.

„Kapitálové výdaje jsou počátkem roku tradičně nižší, což souvisí s realizací investic převážně ve druhé polovině roku,“ zdůraznilo ministerstvo financí.

Na sociálních dávkách stát vyplatil ke konci dubna celkem 234,8 miliardy korun, což je meziročně o 11,8 miliardy korun více. Z toho na důchody šlo 178,7 miliardy korun. (sfr)