Další 2 státní IT systémy zkolabovaly: Nefunguje evidence skutečných majitelů ani očkovací portál. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Další 2 státní IT systémy zkolabovaly, a to hned v jeden den. Od rána se hroutí evidence skutečných majitelů, která měla počínaje dneškem po 2 letech konečně začít fungovat. Nefunguje vyhledávání, což v praxi znemožňuje jakékoli využívání systému, který má lidem umožnit dohledat konečné vlastníky firem. A s výpadky se potýká i Očkovací portál občana. 

„Z technických důvodů spojených s aktuální vytížeností informačního systém je dočasně vyhledávání v evidenci skutečných majitelů nedostupné. Na urychlené nápravě se pracuje. Omlouváme se za komplikace,“ napsalo na webu ministerstvo spravedlnosti, které evidenci provozuje.

Kromě toho resort informoval, že zatím nefungují všechny tzv. průpisy do databáze skutečných vlastníků z obchodního rejstříku.

Evidence skutečných majitelů má umožnit automatické přepsání dat ze stávajících registrů.

Veřejně přístupné budou muset být v evidenci jméno a příjmení, adresa skutečného majitele a údaje o jeho postavení vůči konkrétní firmě či výše jeho vlastnického podílu.

Každý tak bude moci zjistit, kdo skutečně vlastní firmu nebo pobírá její zisk. Dosud byly tyto údaje veřejnosti nepřístupné, k dispozici je měly orgány státní správy, orgány činné v trestním řízení a soudy.

A od rána nefunguje ani Očkovací portál občana, kde si lidé mohou stáhnout potvrzení o negativním testu, prodělané nemoci covid-19 nebo očkování.

Na Twitteru o tom informovala Chytrá karanténa.

„Omlouváme se. V současné době jede server http://ocko.uzis.cz pomaleji než obvykle. Jde o první den, kdy vyvažujeme výpočetní výkon mezi vydáváním certifikátů a infrastrukturou nezbytnou pro očkování,“ napsala Chytrá karanténa.

Systém byl tak zahlcený, že lidé se k certifikátu ani nedostali.

Nejedná se přitom o první státní IT projekt, který se potýká od začátku s problémy.

Trapas a fiasko provázely loni v prosinci spuštění tolik očekávaného systému a prodeje elektronických dálničních známek.

Prodej přes internetový obchod edalnice.cz totiž od rána také nefungoval. Přípravu systému navíc provázely kontroverze a kritizovaná předražená zakázka tehdy stála křeslo i bývalého ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (ANO).

Hned první den po spuštění kolaboval i registrační systém k očkování proti koronaviru.

A po zpackaném e-shopu na dálniční známky a problémy s registrem očkování proti covidu-19 zažila Babišova vláda další propadák letos v březnu se sčítáním lidu.

Systém pod náporem lidí zkolaboval a celý den nefungoval. Náklady na letošní sčítání přitom činí 2,23 miliardy korun, za samotnou aplikaci od firmy OKsystem pak stát zaplatil 22,76 milionu korun. (pel)

Trapas se spuštěním elektronických dálničních známek. E-shop od rána nefungoval

Registrační systém k očkování v ČR kolaboval. Podařilo se zaregistrovat 110 tisíc seniorů

Propadák se sčítáním: Stát za něj zaplatil 2 miliardy, ale hned první den systém vybouchl