Společnost Agrofert může za miliardy prodávat biopaliva státnímu Čepru bez veřejných zakázek. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Společnost Agrofert může prodávat biopaliva státnímu Čepru bez veřejných zakázek. Státní podnik Čepro tedy na nákupy biopaliv paliv od Agrofertu nemusí vypisovat tendry dle zákona o veřejných zakázkách. Rozhodl o tom Úřad na ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Čepro podle ÚOHS nesplňuje všechny podmínky, aby bylo veřejným zadavatelem zakázek.

Na příslušné stanovisko  ÚOHS upozornily Hospodářské noviny.

S podnětem se na ÚOHS obrátily protikorupční organizace, které zpochybňovaly, že Čepro začalo biopaliva nakupovat v posledních letech bez veřejných soutěží.

Protikorupční organizace Oživení a Datlab úřad uvedly, že do roku 2017 Čepro na biopaliva vypisovalo samo veřejné soutěže mnohem častěji. V roce 2018 až 2019 však byly dodávky od Agrofertu v režimu zákona o veřejných zakázkách na nule.

Zboží za 1,5 miliardy korun ročně přitom ale z holdingu do Čepra proudilo dál, ale jen na základě běžných obchodních jednání.

Organizace došla k závěru, že Čepro je státní strategická firma, která provozuje sklady pro nouzové zásoby nafty státu a také síť produktovodů s pohonnými hmotami po celé republice, a proto je veřejný zadavatel.

Čepro takovou interpretaci odmítlo. ÚOHS tento názor nyní potvrdil.

Pro závěr ÚOHS byl klíčový hlavně postoj ministerstva financí jako majitele Čepra a ministerstva průmyslu a obchodu, pod jehož resort spadá Správa státních hmotných rezerv, která má zmíněné nouzové zásoby nafty na starosti.

Podle ministerstva financí by se v případě ekonomických potíží Čepra stát nezachoval jinak než jakýkoliv jiný akcionář.

Ministerstvo průmyslu napsalo, že se státní nafta dá skladovat i u soukromých firem u nás či v Německu či ve skladech státního správce ropovodů Mero. Podle úřadu tedy není Čepro nenahraditelné.

Skupinu Agrofert ovládá prostřednictvím svěřenských fondů předseda vlády České republiky Andrej Babiš. (sfr)