Důchody se v roce 2022 zvednou o 300 korun nad rámec zákona, shodla se koalice. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Důchodcům v roce 2022 stoupnou penze o dalších 300 korun nad rámec zákonné valorizace. Ta činí v průměru 458 korun. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové (ČSSD) se na tom dohodla koaliční rada. Jde přitom o vyšší ze dvou variant navýšení, ze kterých bylo na výběr. Maláčové úřad vypočítal, že dohodnutý růst penzí vyjde státní rozpočet v příštích třech letech na dodatečných 32,6 miliardy korun.

„Pevná částka 300 Kč ke všem důchodům nad zákonnou valorizaci! Právě jsme se shodli na koaliční radě. Pomůže to hlavně nízkopříjmovým a osamělým důchodcům. A kde na to vezmeme? Dotáhneme digitální daň,“ informovala ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) na Twitteru.

Že důchody vzrostou více, než předpokládá automatická valorizace, vyplývalo z důchodové novely, kterou chystá Babišova vláda.

Dosavadní návrh zahrnoval 2 varianty – buď nárůst o 200, nebo 300 korun nad zákonnou valorizaci. Konečnou verzi – tedy 300 korun měsíčně navíc pro každého penzistu – by mohl kabinet podle Maláčové schválit v pátek.

Z materiálů MPSV vyplynulo, že příští rok bude na dodatečné navýšení potřeba 10,6 miliardy korun. V následujících letech to bude 10,9 a 11,1 miliardy.

Celkově tak dohodnutý růst penzí vyjde státní rozpočet v příštích třech letech na dodatečných 32,6 miliardy korun.

V příštím roce takové navýšení důchodů zatíží státní rozpočet o 10,6 miliardy korun, v dalších letech poněkud vyšší částky, celkově tedy v následujícím tříletém období 32,6 miliardy.

„Tu částku budu muset uspořit na výdajové straně,“ řekla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

Podle zákona se penze vždy od ledna musí zvýšit o navýšení cen a o polovinu růstu reálných mezd. Zákonné navýšení má podle aktuálního odhadu v roce 2022 činit v průměru asi 450 korun.

Zatímco se předpokládá, že mzdy kvůli koronakrizi příliš neporostou, ceny by se po rozvolnění a zrušení superhrubé mzdy zvedat mohly.

Kromě toho už ministryně Maláčová dříve avizovala, že pokud bude výrazná inflace znovu navrhne důchodcům vyplacení mimořádného příspěvku. To však Schillerová popřela. Loni stát každému důchodci poslal před Vánoci bonus ve výši 5 tisíc.

Koalice tento bonus prosadila před podzimními krajskými volbami, což část opozice označila za snahu o uplácení starších voličů. Hlavně pravicové strany pak upozorňovaly na rostoucí deficit státního rozpočtu, který díky tomu stoupl o dalších 15 miliard korun.

Průměrný starobní důchod stoupl letos v březnu na 15 351 korun.

Schodek státního rozpočtu ČR v roce 2020 dosáhl 367,4 miliardy korun, původně byl přitom navrhován schodek 40 miliard. Letos by mělo na důchody ze státní kasy putovat téměř 537 miliard korun, což je asi třetina výdajů státu. (pel)

Průměrný důchod v České republice překročil v březnu magickou hranici 15 tisíc korun

Maláčová navrhla „nechtěnou“ penzijní reformu: Každému zaručuje důchod 10 tisíc Kč