Průměrný důchod v České republice dosáhl v březnu 2021 výše 15 351 Kč. (Ilustrační foto - redakční koláž)

Průměrný důchod v České republice dosáhl výše 15 351 Kč. Vyplynulo to ze statistických údajů České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ) za měsíc březen letošního roku. Ještě na konci loňského roku činil průměrný důchod 14 479 Kč.

Specifikem letošního roku je skutečnost, že poklesl počet vyplácených starobních důchodů. Vyplácených důchodů meziročně ubylo o 26 900, když jejich počet dosáhl zhruba 2,39 milionu.

Dlouhodobý trend, kdy se počet penzí každý rok zvedal, se v roce 2020 změnil. Důvodem je koronavirová pandemie, kdy zemřelo výrazně více lidí než v předchozích letech.


Zdroj: ČSSZ


Stejně jako starobní důchody rostou v ČR také penze invalidní a pozůstalostní.

Důchody se v Česku zvýšily letos v lednu. Podle zákonných valorizačních pravidel vzrostly v průměru o 839 korun.

Výdaje ČSSZ na starobní penze za první čtvrtletí roku 2021 bylo oproti loňsku vyšší o 5,5 miliardy Kč, když dosáhly 106,2 miliardy.

V minulém roce se průměrný důchod v ČR zvýšil o 749 korun, v předminulém roce o 600 Kč.

Penzijní systém v Česku se na konci loňského roku propadl do deficitu ve výši 40,6 mld.Kč. Znamená to, že ČSSZ z rozhodnutí vlády vyplatila na důchodech o 40,6 mld.Kč více, než kolik do průběžného penzijního systému odvedli daňoví poplatníci.

Důchodový systém byl v letech 2018 a 2019 v mírném přebytku.


Zdroj:ČSSZ


Průměrný důchod je v Česku ve skutečnosti o něco vyšší než uváděných 15 351 korun. ČSSZ totiž vyplácí penze ne úplně všem zaměstnancům. Své vlastní penzijní systémy, které se nezapočítávají do statistiky ČSSZ, mají ministerstva obrany či vnitra, jejichž zaměstnanci pobírají výrazně nadprůměrné platy a následně i vyšší než běžné penze. (sfr)