Sněmovna schválila nový stavební zákon. Samosprávy se bouří - obce budou mít minimální vliv na svůj rozvoj a na to, jaké stavby se na jejich území povolí. Jejich obyvatelé budou nespokojeni, ale nebudou s tím schopní nic udělat.

Sněmovnou prošel ve 3. čtení nový stavební zákon, který má nahradit dosavadní zákon z roku 2006 a zrychlit a zjednodušit stavební řízení. Svaz obcí a měst (SMO ČR) však zákon označil za návrat do středověku a varoval, že nový stavební zákon jen nastěhuje lidi do sklepů. Obce navíc budou mít minimální vliv na svůj rozvoj a na to, jaké stavby se na jejich území povolí. 

„Nový stavební zákon právě prošel Poslaneckou sněmovnou! Ráda bych poděkovala poslancům, členům ve výborech a všem, kteří se na jeho přípravě podíleli. Schválení nového stavebního zákona je opravdu velký krok pro budoucnost naší země,“ informovala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová (ANO) na Twitteru.

Doplnila, že zákon má přinést zrychlení povolovacího řízení, dodržování lhůt, nezávislost a zastupitelnosti úředníků a také kompletní digitalizaci stavebního řízení.

Nyní zákon zamíří do Senátu. Platit má začít od 1. července 2021.

Svaz obcí a měst (SMO ČR) však zákon označil za návrat do středověku a varoval, že nový stavební zákon je nastěhuje lidi do sklepů.

„Můžeme jednoznačně říct, že developeři zvítězili, což dokládá například nově možnost přestavby sklepů na byty. To je návrat do středověku,“ uvedl předseda Svazu měst a obcí ČR (SMO ČR) a starosta Kyjova František Lukl.

Upozornili, že poslancům byla odepřena i klasická diskuze, běžná před schvalováním každého zákona, museli se vyjádřit jen v omezené míře.

SMO ČR dále uvedl, že opět zazněla nepravdivá slova o nesouhlasu svazu s územním plánováním v samostatné působnosti. Svaz od začátku vehementně podporoval územní plánování v samostatné působnosti, kdy mají města a obce ve své jedinečné kompetenci pořízení svých územních plánů, ale se státní finanční podporou minimálně pro malé obce.

„Byť byla novela schválena těsným poměrem hlasů, poslanci hlasující pro vůbec nevzali v potaz naše připomínky ohledně obrovské finanční náročnosti realizace zákona, kdy stát vydá desítky mld. korun z kapes daňových poplatníků, peněz, o kterých není nikde jasně potvrzeno, že se někdy do státní kasy vrátí,“ pokračoval Lukl.

Svaz varoval i před ohrožením čerpání peněz z Evropské unie, protože města a obce a ani stát nestihnou získávat stavební povolení ke svým projektům v daném čase pro čerpání těchto dotačních finančních prostředků.

S navrhovanou podobou stavebního zákona nesouhlasí ani Sdružení místních samospráv ČR (SMS ČR).

„Je veřejné tajemství, že nový návrh stavebního zákona si nadiktovali velcí developeři a oligarchové, aby se jim snáze prosazovaly jejich zájmy. Když bude úřad centralizovaný, bude pro ně snazší si vše prolobovat. Přijetím tohoto legislativního paskvilu utrpí především zájmy běžných občanů,“ napsaly samosprávy v prohlášení.

Řadoví starostové kontaktovali a stále kontaktují poslance ve svých regionech a ptají se jich, zda pro zrušení „jejich“ stavebního úřadu zvednou ruku.

Přes 1 300 podpisů má petice, která požaduje zachování stavebního řízení v působnosti obcí a odvolává se na slib premiéra Andreje Babiše (ANO).

Tvrdí třeba, že občanovi se „jeho“ stavební úředník v novém centrálním úřadě jen vzdálí a bude mu méně nápomocný. Stejně tak nebude mít úředník v centrálním úřadu znalost lokality, tak jako když působí v obci a regionu. Samosprávy jsou přesvědčeny, že přibude špatných rozhodnutí a místních sporů.

Samosprávy také upozornily, že stát nemá zajištěn pro nový úřad dostatek odborníků. Hrozí proto průtahy nebo dokonce celkový kolaps řízení.

Kromě toho hrozí, že vzroste počet načerno vybudovaných nebo zrekonstruovaných staveb.

„Budou to ale stále obce, kdo se s touto problematikou budou potýkat. Odebráním stavebních úřadů ze své působnosti přitom obce přijdou o nástroj, kterým mohou černému stavebnictví předcházet,“ uvedlo sdružení.

Sněmovna zákon schválila proti původnímu vládnímu návrhu tak, že veškeré stavební úřady přejdou pod stát. Spadat budou pod Nejvyšší stavební úřad se sídlem v Ostravě. Dále vznikne specializovaný a odvolací stavební úřad a krajské stavební úřady. Krajské stavební úřady pak budou mít jednotlivá územní pracoviště a budou rozhodovat v první instanci.

Stavebníci se budou odvolávat právě k odvolacímu stavebnímu úřadu, který bude rozhodovat také o povolování třeba dálnic nebo letišť. Část opozice ovšem s tímto principem nesouhlasí a argumentuje, že to ochromí stavební řízení. Neuspěly opoziční strany ODS, TOP 09, KDU-ČSL, Pirátů a STAN, které prosazovaly, aby část úřadů zůstala při obcích a městech. (pel)