Státní Česká pošta by se měla rozdělit na dvě části. (ilustrační foto: archiv)

Stát chce ještě více zestátnit Českou poštu. Podnik se má během tří let rozdělit na 2 části, z nichž jedna by byla určena jen pro služby státu, druhá by byla určena pro komerční služby. Tento plán oznámil ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Česká pošta by se podle tohoto plánu měla rozdělit na dvě části. Z pošty by se měla zhruba do tří let oddělit do nového státního podniku pobočková síť, která poskytuje služby státu. Druhá část by měla nadále nabízet zejména komerční služby.

Rozdělení podniku na dvě části nebude podle Hamáčka znamenat rušení poboček, propouštění zaměstnanců ani privatizaci části podniku.

Cílem rozdělení na pobočkovou část poskytující tzv. univerzální službu, kterou si objednává stát, a na komerční část má být podle Hamáčka dosažení konkurenceschopnosti podniku v příštích letech.

Generální ředitel firmy Roman Knap poukázal na to, že pošta má v současnosti podle státem udělené licence provozovat síť nejméně 3200 poboček nebo zajistit doručování listovních zásilek a některých balíkových zásilek po celém území České republiky.

Za tyto služby může od státu požadovat úhradu nákladů až 1,5 miliardy korun. Naposledy však tuto platbu dostala v roce 2017.

Fyzické rozdělení podniku na 2 části má nastat v roce 2023 s novou poštovní licencí.

Česká pošta loni kvůli koronaviru prohloubila ztrátu o jednu miliardu na 1,382 miliardy korun. (sfr)