Evropská unie zavede covidpasy, které umožní cestovat lidem, kteří již byli naočkováni proti nemoci covid-19, případně mají negativní test na koronavirus. )Ilustrační foto)

Evropská unie zavede covidpasy, které umožní cestovat lidem, kteří již byli naočkováni proti nemoci covid-19, případně mají negativní test na koronavirus. Zástupci členských zemí a Evropského parlamentu dospěli ke kompromisu, který počítá se zavedením bezplatného certifikátu v digitální či papírové podobě.

Na žádost zvláště jihoevropských států, které doufají v letní návrat turistů, vyjednaly unijní instituce parametry společného cestovního certifikátu. Jednodušší cesty přes hranice, které nyní výrazně komplikuje nákaza, umožní lidem očkovaným, těm s negativním testem či s protilátkami po prodělání nemoci.

Na tento covidový pas budou moci cestovat očkovaní a otestovaní lidé, aniž by museli do karantény.

Covidpas bude obsahovat minimální nutné množství osobních údajů a nebude nutnou podmínkou pro cesty přes hranice, pouze je usnadní.

Europarlament by měl zavedení pasů definitivně schválit na plenární schůzi v první polovině června, souhlas členských zemí může přijít vzápětí.

K usnadnění cest přes hranice budou lidé moci začít využívat covidpas zřejmě od začátku letních prázdnin, tedy od 1. července.

Pro získání covidpasu mají být lidem k dispozici cenově dostupné covidové testy.

Unijní země by až na výjimky neměly pro majitele osvědčení zavádět dodatečné podmínky jako například karantény. Oznámil to hlavní parlamentní vyjednávač Juan López Aguilar.

„Tahle dobrá zpráva může zajistit, že se v létě 2021 nebude opakovat noční můra z loňského léta,“ prohlásil Aguilar.

Europoslanci požadovali, aby v rámci osvědčení byly lidem k dispozici bezplatné testy. Zatímco očkování je totiž v unijních zemích zdarma, testy před cestami do zahraničí se většinou platí.

Některé unijní státy však nechtěly na tuto podmínku bez výhrady přistoupit. Dohodnutý kompromis nakonec počítá s „dostupnými testy“, v jejichž úhradě pomohou státům unijní fondy.

Evropská komise vyčlení na testování 100 milionů eur (přes 2,5 miliardy korun) s tím, že v případě potřeby bude mít v rezervě i další finance.

Některé země EU chtěly s certifikátem spojit dodatečné restrikce. Schválená dohoda sice umožňuje státům svá omezení zavést, ovšem pouze ve výjimečných případech, jako je opětovné rychlé šíření viru.

Unijní státy budou muset v rámci pasů uznávat vakcíny schválené Evropskou agenturou pro léčivé přípravky (EMA). Mohou  však také akceptovat i v rámci EU dosud neschválené vakcíny jako je ruský Sputnik V.

Některé státy ovšem již dříve dávaly najevo, že ji budou akceptovat až po souhlasu EMA.

Podle komise by mohly být covidové pasy v provozu od začátku července, kdy mají pravidla vstoupit v platnost. (sfr)