Obce zvládly i v covidovém roce 2020 hospodařit s přebytkem 10 miliard, jejich investice byly nejvyšší v historii. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

I přes krizi způsobenou pandemií koronaviru skončilo hospodaření obcí bez započtení Prahy v roce 2020 s přebytkem 10 miliard korun. Obce hospodařily s příjmy 271 miliard korun a výdaji ve výši 262 miliard. Rezervy na bankovních účtech se zvýšily na 150 miliard, zatímco jejich dluh vzrostl na 50 miliard korun.

Vyplynulo o z analýzy dat portálu www.informaceoobcich.cz, který obsahuje souhrnné informace o hospodaření obcí.

„Hospodaření obcí jako celku se sice v uplynulém roce téměř nezměnilo, ale při bližším pohledu je vidět, že se zvýšily rozdíly v hospodaření jednotlivých obcí. Na jedné straně se snížil počet obcí s průměrným hospodařením, na druhé straně se zvýšil počet obcí s výborným nebo naopak rizikovým hospodařením,“ uvedl  Luděk Mácha, manažer služby iRating obcí společnosti Czech Credit Bureau (CRIF).

Příjmy obcí se v uplynulém roce zvýšily téměř o 7 miliard korun, tedy o necelá 3 procenta. Výrazně se však snížily příjmy z daní, tento výpadek však částečně kompenzovala mimořádná dotace ve výši 1 250 korun na obyvatele.

„V první polovině loňského roku se zdálo, že obce můžou na daních přijít až o 27 miliard korun. Výběr daní byl ale nakonec vyšší. Díky tomu se daňové příjmy obcí snížily pouze o 11 miliard. Na druhé straně i díky jednorázové státní dotaci ve výši 1 250 korun na obyvatele vzrostl objem neinvestičních dotací obcím o necelých 13 miliard. Zároveň se zvýšil o necelé 4 miliardy také objem investičních dotací,“ vysvětlila Věra Kameníčková, analytička CRIF.

Co se týká daňových příjmů, největší pokles  zaznamenaly obce u daně z příjmu právnických osob (6 miliard korun), naopak nejmenší u daně z přidané hodnoty (pouze 0,8 miliardy korun).

Výdaje obcí vzrostly o 8 miliard

Výdaje obcí v uplynulém roce rostly o něco rychleji než jejich příjmy. Meziročně se zvýšily o necelých 8 miliard korun, tedy o 3 procenta.

Běžné výdaje obcí, které slouží k financování jejich každodenního provozu, se zvýšily o 3,4 miliardy. Kapitálové výdaje, tedy investice do rozvoje obcí, se meziročně zvýšily o 4,3 miliardy korun.

„To, že obce nerezignovaly na svůj rozvoj, ale pokračovaly v naplánovaných investicích, můžeme spolu s jejich přebytkovým hospodařením označit za největší úspěch loňského roku. Rušení plánovaných investic je spojené na jedné straně s finanční ztrátou, na druhé straně se to negativně projeví na životě obyvatel,“ řekla Kameníčková.

I přes nejistou makroekonomickou situaci obce zvýšily objem svých investic na rekordních 83 miliard korun, což je nejvyšší částka v historii samostatné České republiky.

Necelá třetina obecních výdajů tak šla na investice, dvě třetiny potom na běžný provoz. Podíl investičních dotací na kapitálových výdajích obcí dosahoval 30 procent.

I přes vyšší výdaje obce v roce 2020 zvýšily objem peněz uložených v bankách o 12,5 miliardy na 150 miliard korun. Na druhou stranu se již třetím rokem v řadě zvýšil objem jejich dluhu. Ten vzrostl o necelé 2 miliardy a přesáhl 50 miliard korun.

„Je zajímavé, že v době, kdy mají obce tolik volné hotovosti, financují některé své rozvojové aktivity na dluh. To ukazuje, že především menší obce mohou mít problémy s financováním svých rozvojových projektů,“ upozornila Kameníčková s tím, že dotace pokryjí jen část a obec tak musí často šetřit několik let, než si může plánovanou investici dovolit.

Údaje o obcích nezahrnují hlavní město Prahu, která je obcí a zároveň tvoří samostatný kraj. (pel)