Tržby ve službách v 1. čtvrtletí 2021 klesly meziročně o 8,4 procenta, uvedl ČSÚ. (Ilustrační foto)

Pandemie koronaviru zdecimovala tržby ve službách. Ty se v 1. čtvrtletí 2021 meziročně propadly o 8,4 procenta. Krize zasáhla většinu odvětví ve službách. Nejhůř na tom byl cestovní ruch a gastroprovozy. Dařilo se pouze informačním a komunikačním činnostem. 

Vyplynulo to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„V 1. čtvrtletí pokračoval meziroční pokles tržeb ve většině sledovaných odvětví, nejvýraznější byl v odvětvích spojených s cestovním ruchem. Opatření proti šíření koronaviru zasáhla také filmový a hudební průmysl, kam patří kina, která musela být zavřená,“ uvedla Marie Boušková, ředitelka odboru statistiky služeb ČSÚ.

Naopak se dařilo poštovním a kurýrním činnostem, kterým se tržby zvýšily skoro o čtvrtinu.

Meziročně bez očištění se tržby snížily o 8,4 procenta. Po očištění o kalendářní vlivy klesly o 7,9 procenta.

V ubytování, stravování a pohostinství tržby klesly o 60,8 procenta. Výrazněji klesly tržby v ubytování (o 76,5 procenta) než ve stravování a pohostinství (o 55,6 procenta).

Co se dopravy a skladování týká, nejvíce klesly tržby letecké dopravě, a to o 57,5 procenta, a vodní dopravě o 23,4 procenta.

Naopak růst tržeb o 0,8 procenta byl vykázán ve skladování a vedlejších činnostech v dopravě, které zahrnují např. spediční služby a manipulaci s nákladem. Poštovním a kurýrním činnostem vzrostly tržby o 23,3 procenta.

„V činnostech v oblasti nemovitostí tržby meziročně klesly o 3,8 procenta. Pokles byl způsoben zejména snížením tržeb v oblasti pronájmu nemovitostí o 5,8 procenta. Realitní kanceláře a správa nemovitostí naopak zaznamenaly růst o 4,3 procenta,“ uvedli statistici.

V administrativních a podpůrných činnostech tržby meziročně klesly o 16,5 procenta. Nejvýrazněji se to projevilo u cestovních kanceláří a agentur, kterým se tržby propadly o 72 procent.

Růst tržeb zaznamenaly pouze informační a komunikační činnosti, a to o 1,6 procenta.

Informačním činnostem, které zahrnují zpracování dat, webové portály a hosting, stouply tržby o 11,8 procenta.

V oblasti informačních technologií, kam patří např. programování, správa počítačového vybavení či poradenství v oblasti IT, se tržby zvýšily o 4,2 procenta.

Mezičtvrtletně se tržby ve službách v 1. čtvrtletí po očištění o sezónní vlivy zvýšily reálně o 0,5 procenta. (pel)