Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (ANO) v přiznáních majetku nevykázal desítky milionů za klinické studie. (Ilustrační foto: Úřad vlády ČR)

Česko má další skandál ministra zdravotnictví. Nynější šéf resortu Petr Arenberger (ANO), v pořadí už čtvrtý během posledního roku, si jako dermatolog údajně měl vydělat desítky milionů korun za klinické studie nových léčivých přípravků, které prováděl ve svém Sanatoriu profesora Arenbergera. Příjmy však zatajil v majetkových přiznáních, která musí podávat z pozice člena vedení pražské vinohradské nemocnice.

Se zjištěním přišla TV Seznam.

Nynější ministr zdravotnictví Arenberger provozuje sanatorium přes 20 let. Podle zjištění TV Seznam se zaměřuje na tzv. studijní pacienty, kteří jsou zařazeni do některé ze studií farmaceutických firem. Ty lékařům za účast platí podle televize kolem 150 až 200 tisíc korun ročně za každého zapojeného pacienta.

Jak server dále informoval, počet pacientů není z veřejných zdrojů možné zjistit. Podle propočtů televize pokud by Arenberger měl v průměru 5 takových pacientů, jen za poslední 3 roky by inkasoval přes 30 milionů korun.

S odkazem na data Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) stanice uvedla, že Arenbergerovo sanatorium se od roku 2017 zapojilo do 38 studií.

Příjmy měl Arenberger podle Seznamu vykázat v majetkových přiznáních, která musí podávat jako člen vedení vinohradské nemocnice. Studie prováděl současný šéf zdravotnictví na živnostenský list jako kosmetické služby, což podle zákona nemůže.

Na dotaz ohledně výše příjmů z klinických hodnocení ministr Seznamu neodpověděl. Bez reakce nechal i dotaz, proč zmíněné příjmy neuvádí v majetkových přiznáních.

Ministr dnes v reakci na publikované informace uvedl, že žádné příjmy z této činnosti nevykazoval, protože je nemá.

„Tato činnost má nejen výnosy, ale i dost velké náklady. V rámci těchto projektů se platí spolupracovníci, studijní koordinátorky a řada dalších věcí. V uvedených letech jsem z této činnosti zisk negeneroval. Proto se také nemohl objevit v mém majetkovém přiznání,“ uvedl pro server iDnes.cz.

Arenberger vede Dermatovenerologickou kliniku 3. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Fakultní nemocnice Královské Vinohrady od roku 2001. Do čela nemocnice byl jmenován v roce 2019. Kromě ředitelského postu byl i náměstkem pro vědu a výzkum.

Premiér Andrej Babiš (ANO) požaduje od Arenbergera vysvětlení.

Jde přitom už o 4. ministra zdravotnictví během posledního roku.

Na konci září 2020 rezignoval Adam Vojtěch (ANO), kterého vystřídal Roman Prymula (ANO). Ten se však v ministerském křesle příliš dlouho neohřál, protože byl jen měsíc nato přistižen bez roušky, jak vychází v noci z restaurace, která měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená.

Prymulu po skandálu nahradil tehdejší náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Jan Blatný (ANO). Ten byl 10. ministrem Babišovy vlády, který skončil ve funkci, a to na začátku dubna 2020. Vystřídal ho právě Arenberger. (pel)

Zeman jmenoval Arenbergera ministrem zdravotnictví. Vyzval ho, ať neblokuje Sputnik V

Babiš vyhověl Zemanovi a zbavil se už 3. ministra zdravotnictví během pandemie. Blatný končí

Ztrátová firma Prymulovy dcery získala dotaci 650 tisíc korun na výrobu dezinfekce