Prezident Miloš Zeman na Pražském hradě jmenoval nového ministra zdravotnictví Petra Arenbergera. Vyzval ho, aby v Česku prosadil ruskou vakcínu Sputnik V. (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Prezident Miloš Zeman jmenoval nového ministra zdravotnictví. Resort povede Ředitel Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger, který vystřídá odvolaného Jana Blatného (ANO). Prezident nového šéfa vyzval, aby neblokoval očkování protic covidu-19 ruskou vakcínou Sputnik V. Zároveň prohlásil, že Blatný a všichni odpůrci ruské vakcíny blokádou škodí Česku a nesou zodpovědnost za mrtvé. 

Informoval o tom Hrad.

„Váš předchůdce a ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Sputnik blokovali. Je dobré si uvědomit, že každý, kdo tak postupuje, škodí České republice a nese spoluodpovědnost za lidi, kteří kvůli nedostatku vakcín a pomalému očkování umírají,” řekl během jmenování Zeman.

Jasně tak apeloval na nového ministra, aby ruskou vakcínu v Česku prosadil.

Arenbergera do úřadu uvedl premiér Babiš odpoledne. Řekl, že to není jen kvůli Sputniku V, ani kvůli tomu, že by nebyl s jeho prací spokojen.

Měli prý jiné názory na fungování resortu a předseda vlády měl problém i s jedním z Blatného spolupracovníků, který byl zastáncem „promořování“ a vyjadřoval nesouhlas s nákupem protilátkových léků. O koho konkrétně se jedná, však neřekl.

Arenberger po svém uvedení do funkce slíbil co nejvíce otevřenou komunikaci ze strany jeho úřadu. Za zásadní považuje urychlit očkování. Jeho cílem je očkovat až 140 tisíc lidí denně.

Blatný oznámil své odvolání na dopolední tiskové konferenci. Rozhodnutí označil jako politické.

Premiér Babiš Blatného dlouhodobě kritizoval. Předseda vlády nicméně veřejnost opakovaně ujišťoval, že žádné změny ministrů nechystá.

Prezident Zeman však od března požadoval po Babišovi odvolání Blatného, a to kvůli jeho postoji k ruské vakcíně Sputnik V, která zatím není schválená Evropskou lékovou agenturou (EMA).

Hrad to znovu zmínil také během dnešního jmenování.

Arenberger naopak dříve pro Novinky řekl, že on by zájemcům umožnil, aby se Sputnikem V očkovali v rámci klinického zkoušení. Stačil by souhlas etické komise a Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL), což by podle něj zabralo nanejvýš měsíc.

Čtvrtá výměna ministra zdravotnictví za sedm měsíců

Blatný končí ve funkci zhruba po pěti měsících. Je v pořadí 3. ministr zdravotnictví, který odešel během posledního roku při koronavirové krizi. Celkově pak jde již o 10. ministra, který odchází z Babišovy vlády. (pel)

Babiš vyhověl Zemanovi a zbavil se už 3. ministra zdravotnictví během pandemie. Blatný končí