Ministr zdravotnictví Jan Blatný (ANO) skončil v čele resortu zdravotnictví. Na žádost premiéra Andreje Babiše ho odvolal prezident Miloš Zeman.

Přestože premiér Andrej Babiš (ANO) ještě o víkendu ujišťoval veřejnost, že žádné změny ve vedení resortů nechystá, nyní se půl roku před sněmovními volbami zbavil už třetího ministra zdravotnictví během koronavirové pandemie. Jana Blatného, který vedl úřad od konce října 2020, vystřídá ve funkci stávající ředitel vinohradské nemocnice Petr Arenberger. Blatného dlouhodobě kritizoval premiér Babiš, ale na jeho vyhazov dlouhodobě tlačil prezident Miloš Zeman. 

„Chtěl bych vám sdělit, že mě pan prezident na žádost pana premiéra odvolal. Jako důvod beru politické rozhodnutí, na které má pan premiér právo,” řekl Blatný na tiskové konferenci.

Podotkl, že svědomí má čisté, protože se rozhodoval na základě odbornosti, dat a analýz.

„Dá se to interpretovat tak, že se i pan premiér domnívá, že jsme z nejhoršího venku,” dodal.

Poděkoval také zdravotníkům i všem lidem, kteří dodržovali koronavirová nařízení. Veřejnost vyzval, aby nové vedení respektovala.

Blatného dlouhodobě kritizoval premiér Babiš, který mu poslal několik vytýkacích dopisů. Předseda vlády nicméně veřejnost opakovaně ujišťoval, že žádné změny ministrů nechystá.

Na Blatného odvolání tlačil i prezident Zeman. Tomu vadilo, že ministr zdravotnictví nechce dát zelenou očkování ruským Sputnikem V, který zatím nemá potřebná povolení Evropské lékové agentury (EMA). Po Babišovi žádal prezident Blatného vyhazov v polovině března.

V úterý po Velikonocích ale uvedly CNN Prima News a web iDnes.cz, že se Babiš chystá druhý den odvolat ministra zdravotnictví Jana Blatného a také ministra školství Roberta Plagu (ANO). Oba však po jednání vlády řekli, že jim Babiš na společných jednáních toho dne nic takového neřekl.

Novým šéfem resortu zdravotnictví se stane nynější šéf Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Petr Arenberger, který bude už čtvrtým ministrem zdravotnictví během koronavirové pandemie.

Na konci září 2020 rezignoval Adam Vojtěch (ANO), kterého vystřídal Roman Prymula (ANO). Ten se však v ministerském křesle příliš dlouho neohřál, protože byl jen měsíc nato přistižen bez roušky, jak vychází v noci z restaurace, která měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená.

Prymulu po skandálu nahradil tehdejší náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Jan Blatný (ANO), který je nyní desátým ministrem Babišovy vlády, který skončil ve funkci.

Spolu s Blatným se spekulovalo také o odvolání ministra školství Roberta Plagy (ANO). Mluvčí resortu to ale ve středu dopoledne popřela s tím, že na školství se žádné personální změny nechystají. (pel)

Zeman jmenoval Blatného ministrem zdravotnictví. Radil mu, ať nechodí na Vyšehrad

Z Babišova kabinetu odchází už devátý ministr: Vojtěch odstoupil z funkce šéfa zdravotnictví