Zaměstnanci hutní společnosti Liberty Ostrava protestovali na obranu huti a proti vyvádění finančních prostředků. (Foto: OS KOVO)

Stovky zaměstnanců hutí Liberty Ostrava protestovaly. Chtějí zabránit vytunelování podniku jako se tomu stalo v minulosti s doly OKD. Použít hodlají všechny dostupné prostředky, aby zabránili vyvádění prostředků z firmy. Vadí jim prodej části emisních povolenek ostravské huti do sesterského podniku v Rumunsku. Huť si v minulých letech povolenky šetřila, chce je využít k financování nezbytné modernizace.

Informoval o tom Odborový svaz KOVO.

„Nechceme škodit firmě, jenom chceme, aby zaměstnanci dělali tak, jak mají, a aby dividendy se nevyvedly z firmy,“ uvedla Alena Sobolová, předsedkyně Odborové organizace Ostravská huť.

Odboráři nezměnili své plány uspořádat protest ani poté, co firma oznámila udělení mimořádných odměn k výročí huti všem svým zaměstnancům.

Liberty Ostrava je od poloviny dubna ve stávkové pohotovosti, kterou vyhlásili právě odboráři. Současně apelovali na zaměstnance, aby za huť bojovali důsledným dodržováním věcí, které mohou citelně zasáhnout chod podniku.

Vyzvali je, aby striktně dodržovali detailní technologický popis práce, přestože to bude méně efektivní. Zaměstnanci by měli odmítat přesčasovou práci, využívat toho, že mají nárok chodit k lékaři v pracovní době, neměli by řešit pracovní e-maily a telefonáty po práci, nebo používat jakkoli poškozené nářadí.

Pokud si to podle Sobolové vezmou k srdci, mělo by dojít k poklesu výroby a výdělků pro firmu. Majitelé by to měli pocítit na hospodářském výsledku.

Liberty Ostrava patří od roku 2019 do Liberty Steel Group z koncernu GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty.

Odboráři v minulém týdnu oznámili, že Gupta vyvedl do sesterské firmy v Galati v Rumunsku podstatnou část emisních povolenek patřících ostravské huti.

Firma tvrdí, že milion emisních povolenek prodala Liberty Galati za tržní cenu za hotové peníze.

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (ANO) upozorrnil, že prodej povolenek se uskutečnil bez souhlasu dozorčí rady, a že vedení firmy předtím vládě slíbilo, že povolenky prodávat nebude.

Dále řekl, že na účtech hutní společnosti Liberty Ostrava už je 60 procent z 1 miliardy korun za emisní povolenky. Zbývající část peněz má podle něj dorazit ve čtvrtek.

Předseda základní organizace OS KOVO Liberty ČR Petr Slanina míní, že účelem mítinku bylo důrazně říct zaměstnancům, aby se postavili vlastníkovi a nedovolili mu, ať se v České republice chová tak, jak se chová.

Předseda ČMKOS Josef Středula uvedl, že zaměstnanci LO už poněkolikáté v novodobé historii chrání firmu před pádem.

„Je neuvěřitelné, jakým způsobem tady lidé musí chránit vlastní pracovní místa, kdežto vlastníci nejsou ochotni ani pořádně dělat. Já bych byl moc rád, kdyby to byl poslední protest a potom už byla jenom světlá budoucnost. Ale rozhodně nehodláme jenom přihlížet a dívat se, jak se firma postupně vykrádá,“ řekl Středula.

Liberty Ostrava vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Její roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun oceli. I s dceřinými společnostmi má firma 6 tisíc zaměstnanců. (pel)

Protest odborářů ostravské Liberty: Majitele huti přivítali transparenty a troubením