Poslanci na utajeném jednání řešili chování místopředsedy vlády Jana Hamáčka (ČSSD) v kauze Vrbětice a jeho zrušenou cestou do Moskvy. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Parlament se 4. května uzavřel před zraky veřejnosti, která poslance i chod sněmovny platí. Na utajeném jednání poslanci řešili chování místopředsedy vlády Jana Hamáčka (ČSSD) v kauze Vrbětice a jeho zrušenou cestou do Moskvy. Přítomni byli i nejvyšší státní zástupce, policejní prezident a šéfové všech tajných služeb. Jednání bylo nakonec přerušeno a kdy bude pokračovat, se zatím neví. 

Server Seznam Zprávy přišel se zjištěním, že Hamáček chtěl na plánované cestě do Moskvy vyměnit informace související s útokem na sklady ve Vrběticích v roce 2014 za dodávky ruské vakcíny proti koronaviru Sputnik a uspořádání summitu amerického a ruského prezidenta v Praze.

Zatímco vládní poslanci se během utajeného jednání postavili na Hamáčkovu stranu, kritikům jeho vysvětlování nestačilo.

Koalice SPOLU (ODS+TOP 09+KDU-ČSL) vyzvala Hamáčka k rezignaci.

„Ministr vnitra chce vykšeftovat bezpečnost země a zahlazení teroristického útoku za nějaké pochybné vakcíny. To je jak příběh z nějaké rozvojové země řízené dobrodruhy, ne ze suverénní demokratické země uprostřed Evropy,“ napsal na Twitteru šéf ODS Petr Fiala.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová požaduje po Hamáčkovi okamžitou rezignaci.

Podle místopředsedy KDU-ČSL Jana Bartoška se jednání vymklo a svrhlo se ve vzájemné osočování.

Předseda lidovců Marian Jurečka řekl, že počítal s vystoupením premiéra Andreje Babiše (ANO), čehož se však nedočkal.

Právě Hamáček a Babiš v sobotu 17. dubna oznámili, že za odpálením skladu plného munice stojí podle vyšetřovatelů Bezpečnostní informační služby s největší pravděpodobností agenti ruské vojenské rozvědky GRU.

Nejnovější informace, které publikovaly Seznam Zprávy, popisují, že podle řady svědků měl Hamáček, který byl ve zmíněné době pověřen také řízením ministerstva zahraničí, ve skutečnosti plánovat do Moskvy odjezd s cílem vyměnit mezinárodní skandál související s útokem za dodávky vakcíny Sputnik V.

A dále také za možnost, že by se v Praze uskutečnil vrcholný politický summit Joe Bidena a Vladimira Putina.

Na jednání ve sněmovně přijeli také šéfové tajných služeb, nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a policejní prezident Jan Švejdar. Nakonec se ale vůbec nedostali ke slovu.

Sám Hamáček informace serveru Seznam Zprávy popřel.

„Jednoznačně odmítám spekulace v článku Janka Kroupy ´Svědectví: Hamáček chtěl v Moskvě vyměnit Vrbětice za milion Sputniků´ týkající se mé údajné snahy obchodovat informace z kauzy Vrbětice za dodávku vakcíny Sputnik V,“ napsal Hamáček na Twitter.

Odmítl, že by předmětem jednání byl jakýkoliv výměnný obchod s Ruskou federací.

„Jediným tématem schůzek byl dopad kauzy Vrbětice na bezpečnost státu a vztahy mezi Českou republikou a Ruskem, mimo jiné z toho důvodu, že média měla prokazatelně část informací o kauze Vrbětice a hrozil jejich únik. I z toho důvodu je konstrukce Janka Kroupy naprosto nelogická,“ doplnil.

Schůze probíhala za přísných bezpečnostních podmínek. Nikdo si z nemohl pořídit jakýkoliv záznam, nebylo možné si vzít do sálu mobil, tablet nebo třeba i chytré hodinky.

Poslanci jednali za zavřenými dveřmi asi hodinu a půl, pak jednání přerušili. (pel)

Muniční sklad ve Vrběticích vyhodili před 7 lety do povětří údajně ruští tajní agenti, tvrdí BIS

Exprezident Klaus zpochybnil kauzu Vrbětice: Označil ji za „vykonstruovaného strašáka“

Česko kvůli vrbětické aféry vyřadilo ruský Rosatom z tendru na dostavbu Dukovan

Zeman se po 7 dnech bobříka mlčení vyjádřil: Neexistují důkazy, že za Vrbětice může ruská GRU