Skotská premiérka Nicola Sturgeonová jen 2 dny před regionálními volbami vzkázala britské vládě, že referendum o nezávislosti Skotska může zastavit jen soud. (Ilustrační foto)

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová napadla Spojené království. Tamní vládě vzkázala, že referendu o nezávislosti na Velké Británii může zastavit jen soud. Skotsko ve čtvrtek čekají volby do místního parlamentu. Britský premiér Boris Johnson s novým referendem o odtrhnutí dlouhodobě nesouhlasí.

„Říkám, že pokud chce Boris Johnson referendum o nezávislosti zastavit, musí proti tomu podniknout právní kroky,“ uvedla Sturgeonová.

Argumentuje tím, že referendum bude právně v pořádku a pokud se proti němu ústřední londýnská vláda postaví, rozhodnou o sporu soudy.

Nacionalistická Skotská národní strana (SNP) prosazuje odtržení Skotska od Velké Británie dlouhodobě. V případě výhry v nadcházejících regionálních volbách slíbila vyvolat hlasování o nezávislosti v první polovině pětiletého mandátu.

Podle agenturních zpráv má přitom SNP dobře našlápnuto, aby po volbách získala ve skotském parlamentu většinu.

Britský premiér Boris Johnson s novým referendem o odtrhnutí dlouhodobě nesouhlasí, voliči podle něj nezávislost odmítli už v hlasování z roku 2014, kdy se konalo poslední referendum o nezávislosti Skotska. Prosadila jej právě Skotská národní strana a její tehdejší předseda Alex Salmond.

V referendu obyvatelé Skotska nezávislost odmítli, když 55,3 procenta voličů se vyslovilo pro setrvání ve Spojeném království, zatímco pro nezávislost jich hlasovalo 44,7 procenta. Volební účast překonala hranici 85 procent.

Při referendu o členství v EU v roce 2016 hlasovalo ve Skotsku 62 procent účastníků proti brexitu.

Podle posledního průzkumu, který dnes zveřejnila televize Sky News, podporuje vypsání referenda 50 procent skotských voličů.

Britská vláda tvrdí, že podle zákona musí Skotsko požádat o povolení britský parlament. Johnson trvá na tom, že všechny žádosti o druhé referendum odmítne. Podle Sturgeonové ale „nemá nárok na to, aby stál v cestě skotských demokratických rozhodnutí“. (pel)

Obyvatelé Skotska mají jasno: Chtějí referendum o nezávislosti na Británii a návrat do EU

Skotsko chce nezávislost na Velké Británii. Sturgeonová požaduje opakování referenda