Většina obyvatel Skotska by hlasovala pro nezávislost na Velké Británie, ale pouze v případě, že by země měla záruky opětovného členství v EU, ukázal průzkum. (Ilustrační foto)

Obyvatelé Skotska mají jasno. Nevzdávají své snahy odtrhnout se od Velké Británie. Lidé tam chtějí referendum a návrat do Evropské unie. Ukázal to aktuální průzkum veřejného mínění.

Upozornil na to server Novinky.cz.

Pro setrvání ve Velké Británii by hlasovalo 51 procent oslovených, nezávislost tedy požaduje 49 procent lidí. Síly příznivců a odpůrců jsou tak celkem vyrovnané.

V případě, že by však země získala záruku na členství v Evropské unii, poměr by se změnil. Pro nezávislost by hlasovalo 53 procent Skotů.

Skotsko čekají letos v květnu volby. Průzkumy naznačují, že v nich vládnoucí konzervativci propadnou.

Naopak nacionalistická Skotská národní strana, která prosazuje odtržení od Británie, by získala nadpoloviční většinu mandátů.

Poslední referendum o nezávislosti Skotska se konalo v září 2014. Prosadila jej právě Skotská národní strana a její tehdejší předseda Alex Salmond.

Cílem referenda bylo rozhodnout, jestli se má Skotsko odtrhnout od Spojeného království a stát se samostatným státem. Očekává se proto, že v případě vítezství bude strana chtít vyvolat další referendum. (pel)