Skotsko se chce odtrhnout od Velké Británie a požaduje opakování referenda.

Skotská premiérka Nicola Sturgeonová řekla, že nechá přezkoumat legální možnosti opakování referenda o setrvání Skotska ve Spojeném království. Začít chce tzv. poradním referendem v případě, že proti opakování regulérního referenda nadále bude premiér Velké Británie Boris Johnson.

„Otázkou, zda zvláštní ústavní výhrada v zákoně o Skotsku ponechává jakoukoli formu referenda o nezávislosti mimo pravomoci skotského parlamentu – nebo zda naopak ponechává prostor pro nezávislé poradní hlasování – se nikdy nezabýval soud,“ upozornila na možný precedens Sturgeonová, která vede Skotskou národní stranu (SNP).

Sturgeonová tak nastínila možnost, že by soud mohl přezkoumat pravomoci parlamentů jednotlivých států ostrovní unie v otázkách směřování k nezávislosti. Zároveň ale uvedla, že se jedná až o jednu z posledních možností.

Nacionalistická SNP tradičně ve Skotsku vyhrává volby. Nezávislost Skotska na Velké Británii je jednou z priorit této strany. Svou pozici SNP ještě více upevnila důsledkem rozhodnutí nadpoloviční většiny Britů, že nechtějí setrvat v Evropské unii.

Naprostá většina Skotů je naopak pro členství v EU. Skotská vláda dokonce odhlasovala, že i po Brexitu bude vlát nad parlamentem v Edinburghu vlajka Evropské unie. Sturgeonová proto mluví o nutnosti opakování všelidového hlasování z roku 2015, ve kterém by Skotové mohli rozhodnout o své budoucnosti.

„Pokud by nyní britská vláda nadále Skotsku upírala právo volby, mohli bychom dospět do bodu, kdy bude nezbytné, aby tato otázka byla prověřena,“ řekla Sturegonová v den oficiálního odchodu Británie z EU.

Podle průzkumu agentury YouGov by pro nezávislost na Velké Británii hlasovala mírná většina Skotů. Pro vznik samostatného státu by bylo 51 % respondentů, pro setrvání ve spojení s Anglií, Walesem a Severním Irskem by hlasovalo 49 % dotázaných.

Centrální britská vláda v kampani před skotským referendem používala heslo „Better Together“ – tedy „Lépe nám je spolu“. Množství Skotů se cítí oklamáno a považuje vládní kampaň za pokryteckou vzhledem k tomu, že se Britové těsnou většinou rozhodli trhnout od EU. Nedrželi se tak hesla o pospolitosti, na kterou Skoty lákali.

Referendum o nezávislosti Skotska by musel schválit Londýn. Boris Johnson však Skotům možnost svobodně rozhodnout o směřování své země upírá.