Nejvyšší správní soud zrušil celé mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví, které omezuje provoz obchodů, služeb i setkávání lidí. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Uzavření obchodů a služeb bylo nezákonné. Rozhodl o tom Nejvyšší správní soud (NSS), který celé mimořádné opatření ministerstva zdravotnictví zrušil. Podle soudu nařízení, kterým resort po konci nouzového stavu omezil fungování obchodů a služeb i možnost setkávání, vyšlo v rozporu s pandemickým zákonem. 

Za největší problém považovali soudci to, že ministerstvo zdravotnictví opatření vydalo bez předchozího souhlasu vlády, což vyžaduje pandemický zákon.

Babišův kabinet dal sice nařízení zelenou dodatečně, to však podle NSS nedostačuje.

Soud přitom nezrušil jen původní opatření, ale také část nařízení, která omezila setkávání na maximálně dva lidi. To by se podle NSS nemělo týkat rodinných setkání, návštěv rodičů či sourozenců. Také nelze omezovat počet účastníků na demonstracích nebo venkovních akcích.

Verdikt začne platit 4 dny od nabytí právní moci, tedy od doručení stranám. Vláda tak má několik dní čas nařízení upravit a vydat ho znovu. (pel)

Obchody se otevřou nejpozději 3. května, slibuje ministr Arenberger. Plán doladí vláda