Zatímco ve Spojených státech už očkují lidi od 16 let, v Česku to jsou jen důchodci. (Ilustrační foto)

Ve Spojených státech už proti covidu-19 začali očkovat i děti. Na vakcínu mají nyní nárok i mladiství od 16 let, informoval server Lidovky. V eurounijním Česku přitom zatím očkují jen důchodce, zdravotníky a další rizikové skupiny. 

Prvním americkým státem, který snížil věkovou hranici, byla Aljaška.

Více než polovina dospělých v USA již obdržela alespoň jednu dávku vakcíny proti koronaviru, jedná se tedy o více než 132 milionů lidí.

To Česko, které patří do Evropské unie (EU), ve vakcinaci značně zaostává. Očkuje navíc jen důchodce, zdravotníky a rizikové skupiny. Teprve tento pátek se navíc otevře registrace k očkování proti covidu-19 pro lidi ve věku 60 až 65 let.

Očkovací látky jsou v EU rozdělovány podle počtu obyvatel. Když však některá země neprojeví zájem o celý svůj příděl, mohou si jej koupit jiné členské státy, čímž vzniká kritizovaný nepoměr.

Podstatným problémem očkování proti koronaviru v Česku, ale i v dalších členských zemích, tak zůstává nadále nedostatek očkovacích látek. Na vině je jednak Brusel, který už dříve přiznal, že nebyl schopný zajistit dostatek vakcín, ale i česká vláda.

Ukázalo se totiž, že Babišův kabinet mohl díky smlouvám EU objednat více vakcíny, ale chtěl šetřit a vědomě tak zajistil pro obyvatele ČR méně dávek než téměř všechny ostatní unijní země. Vázne distribuce mezi jednotlivé kraje a problémy provází i rezervační systém.

Očkování v Česku odstartovalo 27. prosince loňského roku.

Do úterý 20. dubna bylo v České republice vyočkováno celkem 2 581 753 dávek vakcíny proti covidu-19.

Celkově bylo v ČR očkováno již 1 688 552 osob, což je asi 15,8 procenta populace.

Kompletně, tedy oběma potřebnými dávkami, bylo dosud naočkováno celkem 893 201 (8,4 procenta). (pel)

Odhaleno: Za nedostatek vakcín v ČR může i vláda. Šetřila a objednala jich méně

Evropská komise přiznala neschopnost zajistit dostatek vakcín pro členské státy

EU a Británie se znovu hádají o dodávky vakcín AstraZeneca. Hrozí tak další zbrzdění očkování