Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu zadrželi 5 lidí spojených s boji na Ukrajině. Podezřívají je z podpory terorismu. (Ilustrační foto)

Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) zasahovali od nočních hodin po celé České republice kvůli výjezdům lidí na Ukrajinu. Zadrželi zatím 5 českých občanů. Podle serveru Aktuálně.cz se jednalo o členy paramilitantní skupiny, která organizovala výjezdy Čechů na Ukrajinu bojovat za proruské separatisty.

„Úkony trestního řízení prováděné dnešního dne NCOZ nesouvisí s kauzou výbuchů ve Vrběticích. Informace k dnešní realizaci zveřejní NCOZ během několika hodin,” informovala policie na Twitteru.

Jejich aktivitu měli podle zjištění serveru organizovat členové rozvědky GRU z ambasády v Praze, kteří byli vyhoštěni.

Policie zadržené podezřívá, že jezdili bojovat na Ukrajinu na straně proruských separatistů nebo takové cesty chystali či organizovali.

Kolik lidí bylo přesně zadrženo či přímo obviněno, zatím nebylo upřesněno. Hovoří se o 5 až 10 osobách. Původně se přitom mělo jednat dokonce až o 20 zadržených.

Mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej Deníku N řekl, že více informací sdělit nemůže, protože podávání informací z trestního řízení má vyhrazeno Vrchní státní zastupitelství v Praze.

„Tyto trestné činy souvisí se zapojením českých občanů do bojů na východě Ukrajiny na straně tzv. Doněcké lidové republiky. Policejní orgán zadržel pět fyzických osob, doposud nebyl nikdo obviněn,“ řekl Deníku N dozorující státní zástupce z Vrchního státního zastupitelství Martin Bílý. (pel)

Muniční sklad ve Vrběticích vyhodili před 7 lety do povětří údajně ruští tajní agenti, tvrdí BIS

Exprezident Klaus zpochybnil kauzu Vrbětice: Označil ji za „vykonstruovaného strašáka“