Japonská vláda vypustí 1,3 milionu tun kontaminované vody z Fukušimy do moře.

Japonsko chce zamořit oceán vodou z Fukušimy. Tamní vláda rozhodla, že do 2 let začne vypouštět do moře více než 1 milion tun kontaminované vody z havarované jaderné elektrárny Fukušima, kterou v roce 2011 zničilo silné zemětřesení a následná vlna tsunami. Místní rybáři i ekologové proti záměru protestují. Úřady tvrdí, že ekologická zátěž nehrozí. 

S japonským rozhodnutím nesouhlasí ani Jižní Korea nebo Čína. Naopak Spojené státy záměr Tokia podpořily.

Japonská vláda řešila, jak naložit s velkým množstvím vody, která je nyní ukládána v nádržích v areálu elektrárny. Vzhledem k aktuální rychlosti hromadění vody v zásobnících budou všechny nádoby přeplněny ke konci roku 2022.

Jde o vodu, která se používala k chlazení reaktorů, ale také o dešťovou a podzemní vodu, která denně prosakuje z elektrárny. Firma ji zachycuje a zbavuje radiace, ale ne úplně. Před vypuštěním má projít důkladným očištěním od radioaktivních částic – vyjma tritia – izotopu vodíku, který se těžko separuje a je pokládán za relativně neškodný.

Postupné vypouštění vody do oceánu bude trvat zřejmě desítky let s tím, jak se bude dařit reaktory vyřazovat z provozu.

Šéf Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE) Rafael Grossi během návštěvy elektrárny loni v únoru prohlásil, že vypouštění kontaminované vody do moře odpovídá celosvětovým standardům a je to běžný způsob, jakým jaderné elektrárny s vodou nakládají.

Některé nevládní ekologické organizace v čele s Greenpeace však tvrdí, že voda z Fukušimy obsahuje také další prvky, které jsou zdraví škodlivé, a jejichž výskyt japonská vláda tají.

Plán vlády rovněž dlouhodobě kritizují místní obyvatelé a rybáři, kteří se bojí, že zákazníci přestanou kupovat ryby ulovené v oblasti.

Celá akce je naplánována na rok 2023. (pel)