Sněmovní výbor pro obranu vyzval vládu, aby do konce března převedla vojsku slíbených 5 miliard korun, jinak ohrozí obranyschopnost země.

Sněmovní výbor pro obranu vyzval vládu, aby do konce března převedla vojsku slíbených 5 miliard korun, jinak ohrozí obranyschopnost země. Členové výboru také přijali usnesení, ve kterém nesouhlasí s harmonogramem na přípravu zakázky na nákup bojových vozidel pěchoty (BVP) asi za 50 miliard korun.

Poslanci na základě požadavku komunistů převedli loni v prosinci 10 miliard korun z rozpočtu ministerstva obrany do rezervy státního rozpočtu. KSČM jinak nechtěla státní rozpočet jako celek podpořit. Zástupci vlády poté slíbili celou částku ministerstvu vrátit už na začátku ledna, nakonec ale kabinet obraně převedl zpět až na konci ledna pouze 5 miliard korun.

O dalších 5 miliardách slíbil rozhodnout později. Zástupci vlády hovořili o termínu do konce února, dosud ale peníze obrana nedostala.

Podle ministra obrany Lubomíra Metnara (za ANO) je příslib navrácení peněz do konce března.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) koncem února řekla, že vláda peníze převede ve chvíli, kdy je bude ministerstvo potřebovat a až si o ně řekne.

Podle Metnara byl již stanoven termín, kdy záležitost vláda projedná, v neděli před jednáním vlády ale byl zrušen. Okolnosti kolem politického vyjednávání navrácení peněz označil za velmi smutnou zkušenost.

„Protože závěry z politických jednání se nenaplnily a nejsou naplněny dodnes,“ poznamenal.

Premiér Andrej Babiš (ANO) novinářům na dotaz, zda peníze budou převedeny ještě v březnu, řekl, že je to spíše otázka na ministerstvo financí.

„Počítáme samozřejmě, že peníze do rozpočtu obrany vrátíme, jak jsme slíbili,“ řekl.

Metnar považuje termín převodu peněz na konci března za mezní, poté by ministerstvo muselo začít řešit, jak bude dále postupovat.

Podle náčelníka generálního štábu Aleše Opaty nyní armáda bere peníze na sociální a zdravotní pojištění a na zvláštní příplatek pro vojáky z běžných výdajů, naposledy tak může učinit v dubnu. Poté by se již musely převádět peníze určené na investiční výdaje, což by musel schválit rozpočtový výbor.